Telefoon
0529-456000
Fretten
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de fret geen knaagdier, een fret behoort namelijk tot de marterachtigen en is daarmee dus een roofdier. De fret is het meest verwant aan de bunzing, maar overleeft absoluut niet in het wild. Vroeger werden de meeste fretten gebruikt voor de jacht. De fret werd dan in een konijnenhol gezet en de vluchtende konijnen werden vervolgens buiten door de jager opgewacht. Dit gebeurt tegenwoordig nog steeds wel maar de fret wordt meer en meer als volwaardig huisdier gehouden.
 
Omdat een roofdier een doordringende lucht heeft is het voor het dier van belang dat het zijn ontlasting op een bepaalde vaste plek doet. Anders zouden de prooidieren hem overal ruiken en op de vlucht slaan. De fret is dan ook een zindelijk dier en bij mensen die de fret in huis hebben gaat de fret dan ook netjes op een kattenbak.
 
Voeding en gerelateerde aandoeningen
Zoals hierboven beschreven staat is de fret geen knaagdier, dus met een wortel doe je het dier geen plezier. Fretten zijn vleeseters en het beste voor het dier is dan ook een dieet zonder plantaardige toevoegingen. Er komen steeds meer twijfels bij op het gebied van frettenvoeding, de meeste frettenbrokken zitten vol ingrediënten waar een fret niks mee kan. Ingrediënten als bietenpulp, granen, rijst, soja, maïs zijn geheel overbodig voor een fret. Er zijn zelfs aanwijzingen dat deze ingrediënten een fret op den duur behoorlijk ziek kunnen maken. Er zijn steeds meer fretten die op een leeftijd van 5 tot 7 jaar insulinomen ontwikkelen. Insulinomen zijn kleine tumoren die ontstaan in het gebied op de alvleesklier waar insuline wordt gemaakt. Deze fretten hebben geen suikerziekte, bij suikerziekte wordt namelijk te weinig insuline aangemaakt, of niet op de insuline gereageerd waardoor een te hoge glucose bloedspiegel ontstaat. Bij insulinomen wordt er echter teveel insuline aangemaakt waardoor het glucose gehalte in het bloed zo laag wordt dat de fret gaat wankelen en misselijk word. Mocht u uw fret verdenken van insulinomen dan is het aan te raden om een afspraak te maken voor een grondig onderzoek. Fretten worden vaak gevoerd met katten- of frettenvoer. Het is van belang dat het voer een zeer hoog dierlijkvet en dierlijkeiwit gehalte heeft en zo min mogelijk suikers en plantaardig materiaal bevat. Ook een snoepje zou suikervrij en niet plantaardig moeten zijn. Iets wat fretten erg lekker vinden is een heel klein stukje bakboter of vetspek, natuurlijk alles met mate.
 
Castratie en gerelateerde aandoeningen
Het grootste gedeelte van alle fretten in Nederland wordt in huis gehouden. Fretten hebben nogal een doordringende lichaamsgeur en veel mensen vinden dit vervelend. Wanneer de fret onvruchtbaar gemaakt wordt verdwijnt deze geur voor een groot gedeelte. De lichaamsgeur is vooral in de bronstperiode extra aanwezig. Fretten vrouwtjes worden in het voorjaar loops, als de fret ongeveer 3 tot 4 weken loops is kan het mannetje haar dekken. Mocht een fretten vrouwtje niet gedekt worden dan kan zij door de invloed van hormonen een beenmergdepressie ontwikkelen en hieraan bezwijken. Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt, worden dus altijd gecastreerd. De testikels van de mannetjes worden in het voorjaar iets groter, sommige mannetjes gaan op verschillende plekjes urine druppelen om hun gebied af te bakenen. Ook de mannetjes krijgen een sterkere geur, verder zijn er mensen die beweren dat niet gecastreerde mannetjes agressief zouden zijn. Dit is echter niet waar, dekrijpe mannetjes kunnen, op een zeldzame uitzondering na, ook in de bronstperiode samen gehuisvest worden.
 
Bij fretten die gecastreerd zijn, dus wanneer eierstokken of testikels verwijderd zijn, hebben op latere leeftijd kans om bijniertumoren te ontwikkelen. Dit is een hormonenkwestie, de universiteit in Utrecht doet op dit moment onderzoek naar het voorkomen hiervan.
 
Voortplanting bij fretten
Omdat het in het voorjaar steeds langer licht blijft, worden fretten bronstig. De vrouwtjes worden loops, dit is te zien aan de vulva die opzwelt tot de grootte van een koffieboon. De mannetjes gaan op verschillende plaatsen urine druppelen en hun testikels worden groter. Wanneer de vrouwtjes 3 tot 4 weken loops zijn is het juiste tijdstip aangebroken om het vrouwtje bij het mannetje te plaatsen. Het mannetje zal vervolgens het vrouwtje in haar nekvel pakken en het hok doorslepen, dit kan een tijd aanhouden. Wanneer het vrouwtje zich uiteindelijk gewonnen geeft dekt het mannetje haar. Net als bij de hond zitten de twee fretten na de dekking aan elkaar vast, probeer twee fretten na een dekking nooit uit elkaar te trekken. Na een poosje komen de fretten vanzelf los en is de dekking achter de rug. De bedoeling van een dekking is natuurlijk een nestje frettenpups, daarom laten sommige mensen hun fret na een dag nog een keer dekken om zo de kans op een nestje te vergroten. Fretten hebben in tegenstelling tot veel andere dieren pas een eisprong ná de dekking. Hierdoor is het nodig dat het mannetje tijdens de dekking het vrouwtje bijt in haar nekvel, op deze manier wekt hij hormonen op die de eisprong stimuleren.
 
Na een dracht van 40 tot 45 dagen werpt het vrouwtjes gemiddeld 4 tot 10 frettenpups. De pups worden helemaal naakt, blind en doof geboren, met alleen een heel klein toefje vacht in de nek. Ze zijn op dat moment ongeveer zo groot als een pink, en liggen de hele dag in het nesthok. Wanneer de pups piepen wordt het moedertje gestimuleerd om te gaan voeden en de pups te wassen. Wanneer een vrouwtje doof is, is er een grote kans dat ze de pups niet voedt en dat ze sterven. Op een leeftijd van ongeveer drie weken gaan de pups langzaam aan de wandel, ze kruipen dan door het hok en proeven alles wat ze tegenkomen op hun tocht. Het is belangrijk de pups zo vroeg mogelijk allerlei verschillende soorten voeding aan te bieden. Er zijn namelijk fretten die alleen maar voer van een bepaald merk willen eten omdat ze dat ook als pup kregen. Op een leeftijd van 8 weken kunnen de pups bij een nieuwe eigenaar geplaatst worden.
 
Huisvesting
De huisvesting van een fret vraagt nogal wat eisen. Fretten zijn meesters in uitbreken en bij ieder verblijf zal de fret grondig kijken worden of het verblijf "fret waardig" is. Een opening waar de fret met zijn kopje doorkan, zal de rest van het lichaam niet tegenhouden, het gevolg is een loslopende fret. Fretten kunnen buiten en binnen gehuisvest worden, in principe moeten fretten minimaal een uur per dag flink kunnen rennen en klimmen. De verdere tijd kan de fret in het verblijf doorbrengen. Het verblijf mag niet ingericht worden met hooi, stro of zaagsel omdat fretten zeer gevoelig zijn op hun luchtwegen. Beter is om de bodem van het verblijf te bedekken met oude handdoeken of lappen. In een hoek van het hok zou een open kattenbak of afwasteil geplaatst moeten worden met een kattenbakvulling. Zo kan de fret zijn behoefte hygiënisch kwijt en hier zijn mens en dier bij gebaat. Voor fretten wordt liever geen klonterende kattenbakvulling gebruikt omdat fretten graag aparte dingen eten, klonterende kattenbakvulling zou het darmkanaal volledig kunnen afsluiten. Wanneer de fretten buiten in een hok verblijven is het aan te raden een nachthok in het verblijf te plaatsen. Een nestkast voor roofvogels is hier zeer geschikt voor, maar ook houten schuilhuisjes voor cavia's en konijn kunnen gebruikt worden. De fretten slepen zelf de handdoeken wel in het nachthok en liggen zo gedurende de nacht lekker warm. Vanwege het feit dat de fret een rasecht groepsdier is, zou het beter zijn meerdere fretten bij elkaar te plaatsen. Fretten zijn over het algemeen zo extreem sociaal dat ze elkaar bijna direct accepteren.
 
Vaccinaties voor fretten
Fretten moeten elk jaar ge-ent worden, helaas worden er nog heel veel fretten met de verkeerde entstof ge-ent. Dit is voor de fret zeer gevaarlijk, in het ergste geval kan de fret hier zelfs aan overlijden. Veelal wordt gedacht dat dit een allergische reactie is op de enting, dit is echter niet waar. De entstof voor fretten die het veiligst is en het meest gebruikt wordt is standaard op voorraad bij Dierenkliniek Ommen.
 
Parasieten bij de fret
Fretten kunnen net als de hond en de kat last hebben van vlooien. Fretten die buiten gehuisvest worden, hebben zelfs zo nu en dan een teek. Bij de fret kan Frontline spray prima gebruikt worden om deze parasieten te weren in de frettenvacht. Ook hebben veel fretten last van oormijt, dit zijn kleine diertjes die leven in het oor van de fret en erge jeuk veroorzaken. Voor oorproblemen kunt u het beste even langskomen met de fret, zodat er bekeken kan worden of de fret last heeft van oormijt of een oorontsteking. Een fret hoeft niet standaard ontwormt te worden, fretten hebben vrijwel nooit last van wormen. Mocht u toch vermoeden dat uw fret last heeft van wormen kunt u altijd even langskomen voor een veilige ontwormingskuur voor fretten.