Telefoon
0529-456000
Nieuwe dodelijke ziekte bij het konijn
Rabbit Hemorrhagic Disease of Viral Hemorrhagic Disease is een dodelijke ziekte bij het konijn. Deze ziekte bestaat al langere tijd, maar nu lijkt er een variant te zijn opgetreden. Het ziekteverloop en de autopsie van de aangetaste konijnen lijkt op RHD, maar de diagnose moet nog verder vastgesteld worden. Het blijkt helaas dat gevaccineerde konijnen ook overlijden.
Dus voorkomen van besmetting is op dit moment het allerbelangrijkst. Het RHD virus kan overgedragen worden door muggen, maar ook door alle uitscheidingen die konijnen doen. Het is nu winter, dus veel minder muggen. Advies is om buiten geen gras te plukken voor uw konijn. Ook als men in een konijnengebied is geweest, is het beter om uw schoenen in huis uit te doen en uw handen te wassen.
Het is nu wachten op de juiste diagnose en dan uw konijn te vaccineren met het juiste vaccin.

Update 15-12-2015:
Uit nader onderzoek is gebleken dat de konijnen inderdaad RHD hebben. Er is in Europa een vaccin beschikbaar tegen RHD type2, maar deze is nog niet aanwezig in Nederland. De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht is bezig om dit vaccin ook voor de Nederlandse konijnen beschikbaar te krijgen. Verder nieuws volgt.

Update 23-12-2015
De faculteit diergeneeskunde in Utrecht heeft ergens in januari 2016 een Frans vaccin beschikbaar. Deze hoeft niet geboosterd te worden. Wilt u in aanmerking komen voor dit nieuwe vaccin tegen de ziekte RHD, neemt u dan contact met ons op.