Loading...
Loading...

Digitale röntgen

Maak een afspraak voor uw dier

Röntgenonderzoek bij gezelschapsdieren

Bij Dierenkliniek Ommen werken we met een digitaal röntgenapparaat. Dit maakt het voor ons mogelijk om een nog betere kwaliteit röntgenfoto van uw dier te maken. De röntgenbeelden worden naar een computer gestuurd waarop we de gemaakte foto’s kunnen bekijken en de belichting eventueel aan kunnen passen zodat we alles in detail kunnen zien. De foto’s kunnen ook eventueel naar u toegestuurd worden.

Röntgenstraling is gevaarlijke straling. Daarom is het van belang dat alleen de noodzakelijke mensen in de ruimte aanwezig zijn waar de foto wordt gemaakt. Kinderen onder de 18 jaar mogen niet aanwezig zijn bij het röntgenonderzoek. We dragen tijdens het maken van een röntgenfoto een speciale jas en een schildklierbeschermer waarin lood is verwerkt wat de röntgenstraling tegenhoudt en zorgt dat we zelf zo min mogelijk blootgesteld worden aan de straling. Met een speciale meter wordt bijgehouden hoeveel straling we zelf opvangen.

Uw huisdier wordt door de dierenarts en de assistente voorzichtig op de behandeltafel onder het röntgenapparaat gelegd. Onder de behandeltafel ligt een plaat die de röntgenstralen digitaal opvangt. Voor een geslaagde foto moet uw huisdier even stil blijven liggen. Gelukkig duurt dit maar een paar seconden, waardoor het meestal geen lastige opgave is. Om een goed beeld te krijgen van de binnenkant van uw huisdier, worden er vaak meerdere digitale röntgenfoto’s gemaakt, in verschillende posities. Zo kan er een soort 3D beeld gecreëerd worden. De informatie uit de röntgenstralen die op de plaat zijn opgevangen, wordt omgezet naar een digitaal röntgenbeeld. Dit beeld kan op een computerscherm worden bekeken. De dierenarts beoordeelt de beelden meteen, we kunnen de beelden ook opsturen naar een specialist voor een extra controle.

We maken om verschillende redenen gebruik van röntgenonderzoek: op een röntgenfoto krijgen we een goed beeld van de botten van uw huisdier. Na een aanrijding nemen we vaak een röntgenfoto om te zien of er sprake is van botbreuken of luxaties. Dieren met last van kreupelheid worden vaak geröntgend om te zien of er bijvoorbeeld artrose aanwezig is, of vergroeiingen die de pijn of kreupelheid verklaren.

Naast benige delen van het lichaam kunnen we ook andere lichaamsdelen in beeld brengen op de röntgenfoto. Denk bijvoorbeeld aan hart, longen en buikorganen. Bij dieren met darmklachten kan er gekeken worden of zij een vreemd voorwerp hebben opgegeten. Soms is een vreemd voorwerp zichtbaar op de foto, of we zien een verstoppingsbeeld. Een röntgenfoto is ook erg geschikt om bijvoorbeeld nier- of blaasstenen op te sporen.  Ook de organen en spieren zien we afgetekend, maar we kunnen de organen alleen op grootte en ligging beoordelen, niet op structuur zoals bij de echo. Bij dieren met hoestklachten of benauwdheid kunnen we met een röntgenfoto een mooi overzicht krijgen van de longen en een inschatting maken van de grootte van het hart.

Jonge rashonden waar mee gefokt gaat worden zijn vaak verplicht op een leeftijd van 1 tot anderhalf jaar een röntgenonderzoek te laten doen. Daarbij worden de heupen beoordeeld op HD (heupdysplasie) en de ellebogen op ED (elleboog dysplasie). Bij sporthonden wordt ook vaak de rug geröntgend voor controle van de hoeveelheid ruggenwervels en vergroeiingen. Bij DK Ommen maken we deze officiële foto’s. U moet hiervoor van tevoren een account aanmaken op website van de Raad van Beheer (houdenvanhonden.nl).

U moet het volgende meebrengen bij de afspraak van het röntgenonderzoek:

  • Registratiebewijs van de hond
  • Afstammingsbewijs (stamboom) van de hond
  • Postcode en e-mail adres wat gebruikt is voor het account van de hond

We sturen de gemaakte foto’s in ter beoordeling van de Raad van Beheer. De foto’s worden iedere maandag beoordeeld, u krijgt de uitslag van de beoordeling in uw aangemaakte account met een certificaat erbij.

Is uw hond of kat drachtig? In het laatste stadium van de dracht, als de skeletjes van de pups of kittens enigszins zijn ontwikkeld, kan met een röntgenfoto worden bekeken hoeveel pups of kittens uw huisdier precies draagt. Dan weet u waar u aan toe bent!

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een konijn als huisdier. Bij konijnen komen regelmatig gebitsproblemen voor en ook problemen van het maagdarmkanaal. Met röntgenonderzoek van een konijn kunnen we een mooi overzicht krijgen van het gebit en welke problemen er spelen. Zo kunnen we beter een prognose geven van een behandeling. Ook bij maagdarmstoornissen geeft een röntgenfoto vaak belangrijke informatie.

Een röntgenfoto is een relatief makkelijke en snelle manier om meer te weten komen over de inwendige conditie van uw huisdier. U hoeft zich niet meteen bezorgd te maken over de röntgenstraling die uw huisdier opvangt, die zijn maar zeer beperkt. Een röntgenfoto wordt snel gemaakt, een dier kan wel wat angstig zijn omdat het in een vreemde omgeving is. Als er sprake is van teveel pijn of teveel angst kunnen we er wel voor kiezen een dier onder narcose te brengen. De vacht van uw hond of kat hoeft niet te worden geschoren voor een röntgenonderzoek.

Actueel

Let op! Grasaren!

Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes

Lees meer...