Loading...
Loading...

BOS – operatie
(kortsnuitige rassen)

Maak een afspraak voor uw dier

Brachycefaal Obstructief Syndroom (BOS) – operaties bij kortsnuitige rassen

Kortsnuitige rassen met hun ronde kopjes kunnen schattig zijn om te zien. Helaas zorgt deze korte snuit ervoor dat veel van deze honden, en ook sommige katten, een groot risico hebben op ademhalingsproblemen, bijvoorbeeld benauwdheid, oververhitting, verslikkingslongontsteking en slechte conditie

Voorbeelden van dergelijke rassen zijn de Franse buldog, Engelse buldog, mopshond, Pekinees, Shar Pei, Shiz Tzu, boxer, Chow Chow en Boston terriër. Ook bij katten komt dit voor, bijvoorbeeld de scottisch fold, perzische kat en Britse korthaar.

De schedel van dergelijke rassen is korter, maar alles in de schedel is van normale grootte en hier is dus niet genoeg plek voor. In verhouding kan het gehemelte te lang zijn, waardoor de hond benauwd wordt. Ook kan de luchtpijp relatief te klein zijn en de neusgaten te nauw. Vaak hoor je deze honden snuiven en/of snurken als ze ademhalen. Dit is een teken dat de dieren benauwd zijn, vaak zelfs al zonder dat de hond zich inspant.

Dergelijke dieren zullen altijd benauwd zijn en dus ook snel moe zijn. Het is verboden om met deze extreme kortsnuiten te fokken zonder voorafgaand onderzoek door een dierenarts. Maar totdat een ras verbeterd is, willen we graag de dieren die benauwd zijn helpen zodat ze weer opgewekt door het leven kunnen gaan.

Om deze dieren te helpen kan een BOS-operatie gedaan worden, dit staat voor Brachycefaal Obstructief Syndroom. Bij deze operatie kunnen verschillende ingrepen worden uitgevoerd, afhankelijk van wat de benauwdheid bij een dier veroorzaakt. Soms is het voldoende om de neusgaten wijder te maken, in veel gevallen zal ook het zachte gehemelte moeten worden ingekort.

Als u een kortsnuitige hond of kat heeft is het belangrijk om bedacht te zijn om de symptomen van het brachycefaal obstructief syndroom, zoals de snuivende/snurkende ademhaling of snel moe worden en slechte conditie. Merkt u dit of twijfelt u of uw dier hier last van heeft, dan is het verstandig om de hond te laten controleren. Hoe eerder uw dier geopereerd wordt als het nodig is, hoe meer uw huisdier vrolijk door het leven kan.

Meer informatie over het brachycefaal obstructief syndroom en de operatie vindt u hier:

Marion van Dijk

Marion van Dijk

Specialisatie:
EEA, honden en katten

“Ik vind het leuk om met de gezelschapsdieren te werken, omdat iedereen zoveel liefde heeft voor zijn/haar gezelschapsdier.”

Wilt u meer informatie over deze behandeling kunt u een afspraak maken met een van onze dierenartsen.  Dan wordt uw dier onderzocht en de klachten en verwachtingen besproken.  Nadat uw dier onderzocht is kunnen zij een betere inschatting maken van de verwachtingen en de kosten omdat ieder dier zijn eigen specifieke behandeling nodig heeft. 

Actueel

COW signals training company

Vorige week hebben wij weer een interessante bijeenkomst voor onze veehouders georganiseerd in samenwerking met 𝐂𝐎𝐖 𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐥𝐬 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲.🐮🌾    

Lees meer...