Loading...
Loading...

EAA

Maak een afspraak voor uw dier

Wereldwijd, maar ook binnen ons praktijkgebied, is er veel leed onder verwilderde katten. Deze dieren leven vaak in erbarmelijke omstandigheden en zolang deze poezen en katten niet gecastreerd/gesteriliseerd zijn, blijven er steeds meer kittens komen die in diezelfde omstandigheden zullen opgroeien.

Dierenleed en aanverwante problemen gaan mij aan het hart en ik draag heel graag mijn steentje bij om hier wat aan te doen. Toen de Dierenbescherming in 2008 ons vroeg om mee te werken aan vroege castratie/sterilisatie was dit een uitgelezen kans om iets bij te kunnen dragen (dit wordt ook wel EAA genoemd, wat staat voor Early Age Altering, oftewel neutralisatie op vroege leeftijd). Zo kunnen we de aantallen verwilderde katten verminderen, maar ook voorkomen dat er kittens geboren worden door zogenaamde ‘oeps’-nestjes die vervolgens geen thuis vinden.

Na uitgebreid onderzoek naar EAA en overleg met verschillende collega’s en specialisten uit Amerika, Canada en het Verenigd Koninkrijk, hebben wij een protocol ontwikkeld voor de beste voorbereiding, anesthesie, chirurgie en nazorg van de kittens. Tevens heb ik meegewerkt aan de verandering van het Nederlandse beleid en protocollen ten aanzien van vroegcastratie bij kittens. Waar voorheen de gedachtegang van de dierenarts was om katten pas te opereren vanaf een leeftijd van 9 maanden, kan dit nu voor een aantal dierenartsen die zich verder in deze materie verdiept hebben vanaf een leeftijd van ongeveer 6 weken.

Het vroege castreren/steriliseren is niet alleen gunstig voor het voorkomen van ongewenste nestjes, het heeft ook voordelen voor de kittens zelf. Vaak komen ze met meerdere tegelijk als nestje, waardoor dit minder stress geeft voor de kittens. Ook mogen ze gewoon lekker blijven eten van te voren, is de ingreep maar klein en zijn ze vaak een uurtje na de ingreep alweer aan het donderjagen en brokjes aan het eten. Door onze unieke aanpak en een ervaren team hebben de kittens weinig tot geen last van de ingreep.

Kasper Stroobosscher

Kasper Stroobosscher

Specialisatie:
Honden, katten, vogels/pluimvee

“Mijn interesse is heel breed en u kunt mij dus op elk veterinair gebied tegenkomen binnen onze kliniek.”

Marion van Dijk

Marion van Dijk

Specialisatie:
EEA, honden en katten

“Ik vind het leuk om met de gezelschapsdieren te werken, omdat iedereen zoveel liefde heeft voor zijn/haar gezelschapsdier.”

Wilt u meer informatie over deze behandeling kunt u een afspraak maken met een van onze dierenartsen.  Dan wordt uw dier onderzocht en de klachten en verwachtingen besproken.  Nadat uw dier onderzocht is kunnen zij een betere inschatting maken van de verwachtingen en de kosten omdat ieder dier zijn eigen specifieke behandeling nodig heeft. 

Actueel

COW signals training company

Vorige week hebben wij weer een interessante bijeenkomst voor onze veehouders georganiseerd in samenwerking met 𝐂𝐎𝐖 𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐥𝐬 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲.🐮🌾    

Lees meer...