Loading...
Loading...

Hernia perinealis

Maak een afspraak voor uw huisdier

Hernia perinealis

Een hernia perinealis is een verslapping of verzakking van spieren rondom de endeldarm, waardoor er een zogenaamde breuk ontstaat die aan een of beide kanten van de anus kan voorkomen. Een hernia perinealis komt het meest voor bij niet gecastreerde reuen, meestal vanaf 7 jaar. Zeldzaam bij teven of bij de kat. De volgende rassen hebben een grotere kans op een hernia perinealis: Maltezer, Boxer, herders, Rottweilers, maar het kan bij elk ras voorkomen.

Symptomen

  • Persen bij het poepen
  • Moeilijk van ontlasting afkomen
  • Schreeuwen bij het poepen
  • Soms bult naast anus zichtbaar
  • Soms niet meer kunnen plassen
  • Zich vaak likken van achteren
  • Soms een grote bol ontlasting, soms diarree of smalle streep ontlasting

Oorzaak

De hernia perinealis zien we vaak bij een vergrote prostaat. Bij het ontlasten wordt de prostaat dan mee in de bekkenholte geperst, waardoor de hond nog meer gaat persen. Hierdoor en/of door een hormonale invloed vanuit de testikels zouden de spieren naast de endeldarm kleiner worden of verslappen. Hierdoor ontstaat er dan door persen een uitstulping in de endeldarm . Hier hoopt zich dan een bol ontlasting in op die niet makkelijk de anus kan passeren.

Het persen kan zulke ernstige vormen aannemen, dat er buikvet of organen vanuit de buikholte door het bekken in de hernia perinealis terecht kunnen komen. Soms is dit ook de blaas, waardoor de hond plotseling niet meer kan plassen. Dan is er sprake van een spoedgeval. De hond moet dan direct geopereerd worden. 

Behandeling

Chirurgische correctie van de hernia perinealis met tevens een castratie. Dit kan tegelijkertijd. De castratie is belangrijk om de prostaat kleiner te laten worden en/of de hormonale invloed te stoppen. Hiermee wordt vaak een hernia perinealis van de andere kant voorkomen.

De beste techniek voor de hernia perinealis is het omhoog brengen van een bekkenbodemspier , die op zijn beurt weer vastgehecht wordt aan de sluitspier en andere spieren rondom de hernia. Deze techniek wordt in Dierenkliniek Ommen uitgevoerd. Het team heeft hier ruime ervaring in. Wilt u meer weten over de aandoening of de operatie neemt u dan gerust contact op.

Kasper Stroobosscher

Kasper Stroobosscher

Specialisatie:
Honden, katten, vogels/pluimvee

“Mijn interesse is heel breed en u kunt mij dus op elk veterinair gebied tegenkomen binnen onze kliniek.”

Wilt u meer informatie over deze behandeling kunt u een afspraak maken met een van onze dierenartsen.  Dan wordt uw dier onderzocht en de klachten en verwachtingen besproken.  Nadat uw dier onderzocht is kunnen zij een betere inschatting maken van de verwachtingen en de kosten omdat ieder dier zijn eigen specifieke behandeling nodig heeft. 

Actueel

Let op! Grasaren!

Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes

Lees meer...

Afscheid Eline

Via deze weg wil ik jullie laten weten dat ik over drie weken ga stoppen met werken bij Dierenkliniek Ommen. Ik heb mijn diploma AD

Lees meer...