Maak een afspraak voor uw alpaca
De pasgeboren cria (veulen)
Een veulen van een alpaca wordt een cria genoemd. Hieronder zetten we graag voor u op een rijtje waar u op moet letten bij de pasgeboren cria en wanneer het tijd is om de dierenarts te bellen.
Als er iets afwijkt van wat hieronder beschreven wordt als zijnde normaal, neem dan altijd contact op voor overleg.
Alpaca’s bevallen altijd overdag, ergens tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags. Als de alpaca weeën lijkt te hebben en de cria nog steeds niet geboren is na die tijd, bel dan altijd direct de dierenarts! Bel sowieso ook al eerder als de geboorte niet vordert.
Het normale geboortegewicht van een alpaca is meer dan 7kg (lama meer dan 11kg hoewel maar 9kg ook voorkomt).
Na de geboorte is het normaal dat een cria:
- Rechtop ligt na 15-20 minuten
- Staat na 60 minuten
- Drinkt na 120 minuten
Moeders hebben vaak niet direct interesse en likken hun jong niet, dus goed opletten dat het neusje vrij is en de cria goed kan ademen.
Zorg voor rust na de geboorte, probeer zo min mogelijk in te grijpen, want stress bij de moeder heeft een sterk negatief effect op de melkproductie. Heel vaak als men vreest dat er te weinig melkproductie is, komt dit prima op gang met rust.
Lijkt het erop dat de moeder de cria niet accepteert? Zet ze dan eerst even samen in een wat kleinere ruimte, een paardenbox of -trailer bijvoorbeeld. Gun ze voldoende rust en kijk vanaf een afstandje of het goed gaat. Na een tijdje kun je eventueel even helpen de cria aan het uier te brengen, maar voorkom hierbij stress bij de moeder!
Alpaca’s worden zonder antistoffen geboren, alle afweerstoffen die ze nodig hebben om de eerste 4-8 weken door te komen, komt uit de biest van de eerst dag(en). Binnen 2 tot 6 uur moet de cria minimaal 100-200ml biest gedronken hebben, dit is zo’n 5% van het lichaamsgewicht.
Als de moeder zelf geen melk heeft of niet genoeg, kun je schapenmelk, geitenmelk of koeienmelk (UHT) geven. Er is geen bewijs dat één van deze soorten beter of slechter is, het is wel belangrijk dat je blijft bij één soort, ga niet wisselen van type melk.
Binnen 2 tot 6 uur moet de cria minimaal 100-200ml biest gedronken hebben, dit is zo’n 5% van het lichaamsgewicht. Biest is de eerste melk van een dier na de geboorte, hier zitten enorm veel afweerstoffen en cellen in die van levensbelang zijn voor een pasgeboren dier. Het is enorm belangrijk dat de cria binnen deze eerste uren voldoende biest binnen heeft, want na 24 uur sluit de darm en kunnen de antistoffen niet meer zo makkelijk in het lichaam worden opgenomen.
In die eerste 24 uur moeten ze 15% van het lichaamsgewicht hebben opgenomen. Als je de cria met de fles voert kun je maximaal 120ml per keer geven. Verdeel dit over minimaal 6x, maar nog mooier is om elke 2 uur wat aan te bieden.
Spenen kan vanaf 3 maanden leeftijd. Zorg ervoor dat je tot die tijd ook enige afstand houdt tot de cria, hoe moeilijk dit ook is. Niet knuffelen en schattige babytaal gebruiken, hoe graag je dit ook zou doen. Deze dieren kunnen opgroeien met te weinig respect voor mensen en dieren om hen heen en vooral hengsten kunnen op latere leeftijd erg vervelend tot zelfs gevaarlijk worden. Contact met soortgenoten is veel belangrijker en leerzamer voor ze.
Een te vroeg geboren cria herken je aan:
- Slappe, naar binnen gekrulde oortjes
- Geen tandjes
- Ze hebben geen krullen maar zijdeachtig glad haar
Een te vroeg geboren cria moet niet alleen de eerste 24 uur biest krijgen, maar tot hij zelfstandig kan drinken. De darm is namelijk nog onvoldoende ontwikkeld en heeft moeite met het opnemen van de antistoffen. Dus als je alleen de eerste 24 uur biest geeft kan het zijn dat het onvoldoende is, de darm heeft meer tijd nodig om de levensnoodzakelijke antistoffen op te nemen.
Een zieke cria moet altijd heel serieus genomen worden, de eerste maand hebben ze een verhoogde kans op bloedvergiftiging (septicemie), wat helaas vaak fataal afloopt.
Hoe herken je dat een cria iets onder de leden heeft?
- Slap zijn en teveel slapen
- Slecht zuigen of zelfs helemaal niet
- Er is geen toename in gewicht
- De slijmvliezen zijn te rood van kleur
- Snel ademen en een hoge hartslag
- Zenuwsymptomen kunnen ook gezien worden
- (De temperatuur alleen zegt niet zo veel)
Als je ook maar één van bovenstaande symptomen waarneemt, is het belangrijk om direct te bellen! Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat we nog iets voor de cria kunnen betekenen en hoe kleiner de kans op overleving.
Bel ook altijd wanneer de bevalling erg moeizaam is geweest, de cria te vroeg geboren is of wanneer je twijfelt of hij genoeg biest binnen heeft gekregen.