Loading...
Loading...

Echografie

Maak een afspraak voor uw dier

Echografie bij de hond en kat

De echo is niet meer weg te denken in de dierenartsenpraktijk. We gebruiken deze bijna dagelijks. Dat komt omdat echografie een veilig, onschuldig en niet pijnlijk onderzoek is. Ook hoeft het niet onder narcose uitgevoerd te worden. De echografie maakt gebruik van geluidsgolven, die weerkaatst worden waardoor je de organen in de buik of borstholte heel gedetailleerd op het scherm te zien krijgt. Een echo wordt bij mensen bijvoorbeeld altijd gebruikt bij zwangere vrouwen om naar de foetus te kijken.

Met een echo kun je goed naar de grootte en vorm van de organen kijken, maar ook naar de structuur daarvan. Als er veel lucht of gas zit op de plek waar je een echo van wil maken dan is het lastig om een goed beeld te krijgen. Ook kun je niet door bot kijken. Een echo wordt bijvoorbeeld altijd gebruikt om vast te stellen of uw huisdier drachtig is. Dit kan vanaf een drachtlengte van ongeveer 28 dagen. Ook doen we een echo bij blaasproblemen, hartproblemen, prostaat problemen, baarmoederproblemen of bij afwijkingen in het bloedonderzoek van de orgaanfuncties. Het beoordelen van de echobeelden is soms niet makkelijk, vandaar dat ervaring met het maken van echo’s noodzakelijk is.

Op de plek waar we met de echo gaan kijken scheren we de vacht weg. Bij een echo van de buik is dit meestal onder op de buik, tussen de tepeltjes. We scheren dan de haren weg van het borstbeen tot de liezen. Voor een echo van het hart scheren we wat haar weg achter de elleboog aan de rechterkant van de borstkas. De vacht groeit meestal snel weer aan. Daarna wordt er een gel aangebracht en kan het echo onderzoek beginnen.

Als we een echo maken van alle organen in de buikholte is het handig als uw huisdier nuchter is. Zo hebben we minder last van een volle maag en kunnen we de buikorganen beter in beeld krijgen. Geef uw hond of kat daarom acht uur voor het maken van de echo geen eten. Uw hond of kat mag wel drinken. Een volle blaas is zelfs aan te raden voor een buikecho-onderzoek. Uw huisdier moet op de rug liggen tijdens het onderzoek. Hiervoor hebben wij speciale kussens zodat uw dier zich tijdens het onderzoek zo comfortabel mogelijk voelt. Als dat echt niet gaat doen we het onderzoek soms ook staand.

Echocardiografie

Ook voor honden of katten met een hartprobleem kunnen we de echo inzetten, dan noemen we het echocardiografie. We gebruiken daar een speciale tafel voor met een gat erin. De dieren worden op hun zij gelegd bovenop het gat. Dan maken we van onderaf een echo om het hart goed te kunnen bekijken. Zo hebben we zo min mogelijk last van de lucht die in de longen zit. We doen deze echo’s vooral bij oudere kleine hondjes met een hartruis, of bij problemen met vocht in de borstholte en benauwdheid. Ook bij benauwde katten geeft een echo vaak veel informatie over de oorzaak van de problemen. We kijken naar de grootte van de hartkamers en naar de pompfunctie van het hart.

Echo is zonder straling

Bij het maken van een echo komt geen straling kijken, u kunt er dus ook gewoon bij blijven. Dat is voor uw huisdier ook fijn, dat er een bekend iemand naast hem of haar staat. Tijdens een echo-onderzoek vertellen we u direct wat we zien. Soms is de diagnose snel duidelijk, maar soms is toch vervolgonderzoek nodig. Dat bespreken we dan meteen. Als we afwijkend weefsel in de buik zien kunnen we meestal direct een biopt nemen. Het gebeurt met een heel dun naaldje dus het is niet pijnlijk.

Actueel

COW signals training company

Vorige week hebben wij weer een interessante bijeenkomst voor onze veehouders georganiseerd in samenwerking met 𝐂𝐎𝐖 𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐥𝐬 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲.🐮🌾    

Lees meer...

Afscheid Linde

Beste klanten, Helaas heb ik besloten om te stoppen met het werken bij Dierenkliniek Ommen vanaf 1 maart 2024 om een nieuwe uitdaging aan te

Lees meer...