Loading...
Loading...

Actueel

Dierenarts met hittegolfoverdenkingen

Mens en dier genieten van de warme zonnestralen, lange zwoele avonden en de vrolijke energie die deze zomer met zich meebrengt. Maar ook zijn er schaduwkanten, de natuur heeft het zwaar door de aanhoudende droogte en ook de meeste mensen en dieren zouden een goede regenbui wel kunnen waarderen.

Op de kliniek hebben we gemerkt dat de dieren het soms zwaar hebben. Vooral de ouderen en chronisch zieken hebben het zwaar gehad, voor sommige dieren was het te zwaar en moest het moeilijke besluit genomen worden om ze een rustig einde te geven. Dit is natuurlijk altijd een verdrietig en lastige situatie, maar gelukkig kunnen veel eigenaren vrede hebben met het stoppen en voorkomen van een mogelijk lijden van hun geliefde huisdier.

Ook wij zijn van dit soort gebeurtenissen altijd een beetje aangeslagen. We worden betrokken in het verdriet en de moeilijke periode van een gezin en zijn dan ook dankbaar voor het vertrouwen wat deze mensen dan in ons hebben. Samen tot deze beslissingen komen is de enige juiste manier volgens ons en om dan samen het dier te begeleiden naar zijn of haar laatste rustmoment is een (lastig) voorrecht.

Het dier wat is overleden laat een lege plaats in het gezin achter, wat moeilijk opgevuld kan worden. Ooit is tegen mij gezegd, na het overlijden van mijn eerste eigen hond, dat het aanschaffen van een ander dier een eerbetoon is aan je voorgaande dier. Het blijkt immers dat hij of zij je zoveel gegeven heeft dat je niet zonder kan.

Gelukkig komen veel mensen dan na een bepaalde periode langs met hun nieuwe metgezel. Vaak is dit een erg schattige mini-uitvoering van de voorgaande, welke ieder van ons vertederd. Sommigen van deze jonge beesten zijn al echte boefjes en zetten de spreekkamer nu al op zijn kop. Maar er zijn er ook die ietwat gereserveerd toekijken, het liefst schuilen achter of tegen hun nieuwe baasje aan.

Een van de mooie dingen is mee te maken hoe deze jonge dieren met de warmte omgaan. Lekker spelen en actief zijn, daarna lekker met water spelen, op wat voor manier dan ook. Als ze dan moe zijn, ongegeneerd met de pootjes wijd gestrekt op het koelste plekje gaan liggen uitrusten tot de energie weer is opgebouwd of er andere leuke bezigheden gaan plaatsvinden.
Een beetje eten en vanaf daar begint alles gewoon weer van voren af aan.

Dat is toch eigenlijk wat we allemaal zouden moeten doen met deze warmte, lekker spelen om dan na een partijtje afkoelen heerlijk flex relax bij te komen met een siëstaatje. Dan noemen we onze beestjes soms een beetje dom, maar dit is toch wel een goede manier van omgaan met deze warmte. Misschien zou de wereld er een stuk beter uitzien als we allemaal op deze manier om zouden gaan met omstandigheden waar we warm van lopen.

Dus ik wens u en uw dieren een fijne avond! Even lekker spelen (al dan niet met of rondom water), een hapje eten en heerlijk genieten van alles wat de avond brengt. Zo maken we van deze hittegolf veel mooie herinneringen voor over een paar weken, als we het weer zonder de zon en met veel regen moeten stellen.

PPO