Loading...
Loading...

Actueel

Neem tijdens de goede voornemens van het nieuwe jaar ook uw paard mee!

Veel van ons vinden dat we wel wat gewicht mogen verliezen en het begin van het nieuwe jaar is vaak het punt om te beginnen.

Maar als we heel eerlijk zijn, mogen onze paarden vaak ook wel wat kilo’s kwijt.

Stap 1 is zelf heel kritisch te kijken naar je paard of hij/zij te dik is. Als hulpmiddel daarvoor hebben we de body condition score (BCS). Het overgrote deel van de paarden in Nederland neigt toch naar een BCS van +1.

Obesitas bij paarden is niet alleen een schoonheidsprobleem. Er kunnen verschillende, soms ernstige gevolgen zijn van obesitas, namelijk:

 • Insulinedysregulatie/insulineresistentie
 • Hoefbevangenheid
 • Arbeidsintolerantie
 • Verstoorde reproductie cyclus
 • Verhoogd anesthesierisico
 • Vettumor in de darm, welke kan resulteren in koliek

In de maand januari starten wij een traject van een gezond vermageringsdieet voor paarden.

Onze voedingsconsulente/dierenarts komt langs om alle gegevens van de huisvesting, voeding en het paard te inventariseren. Daaruit maakt zij een advies met een rantsoenberekening wat uw paard precies mag eten. Hiermee wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het voer dat het paard al krijgt.

Elke maand is er een contactmoment hoe het gaat en volgt er een eventuele bijsturing. Daarnaast komt de consulent in ieder geval 1x in het kwartaal langs om paard op te meten en bij te praten. De bezoeken kunnen wij ook combineren met bijvoorbeeld de jaarlijkse enting. Dit scheelt u de kosten van een visite.

Voor elk paard wordt een dossier gemaakt waar alle adviezen en voortgangen in worden bewaard.

Voeren en beweging van een paard dat moet vermageren komt heel nauw. Daarom is het goed om ook de voedingswaarden van het ruwvoer te weten. Daarom zit in het pakket 1 analyse van het ruwvoer. Worden er meerdere soorten ruwvoer gegeven of van ruwvoer verandert, dan kan tegen bijbetaling ook hier een analyse van gemaakt worden.

Omdat gezond vermageren bij een paard vaak lang duurt (langer zelfs dan bij mensen), loopt dit traject een jaar lang.

Behalve alle inspanning van de consulent vergt het ook veel inzet van de eigenaar. Het maandelijks contact is ook een zetje in de rug om gemotiveerd te blijven.

Wat houdt dit traject in?

 • Bezoek van voedingsconsulent voor een volledige inventarisering van het paard en hoe en wat gevoerd wordt.
 • Uitgebreid verslag van het bezoek met een complete rantsoenberekening en adviezen. Adviezen zijn zo veel mogelijk met uw eigen voer.
 • Analyse van 1 ruwvoer (elke extra ruwvoeranalyse kan voor € 40,-)
 • Maandelijks contact met de consulent over de voortgang en eventuele bijsturing waar nodig is. Vragen tussendoor is altijd mogelijk.
 • Minimaal 1 keer in het kwartaal een bezoek van de consulent voor het opmeten en bespreking van de voortgang.
 • Er wordt gekeken naar de beste methode van weidegang.
 • Nieuwe rantsoenberekening als het paard op gewicht is en op gewicht moet blijven.

Dit traject kan natuurlijk ook gevolgd worden voor paarden die op gewicht moeten blijven of voor bijvoorbeeld seniorpaarden die moeilijk op gewicht blijven.

Dit traject van een jaar is normaal € 200. In de maand januari om de goede voornemens extra te stimuleren, bieden wij dit aan voor € 175,-

Bel met de praktijk om een afspraak te maken. Voor vragen kunt u doordeweeks bellen tussen half 9 en 9 uur.

PPO