Loading...
Loading...

Konijnen

Telefonische spreekuren voor konijnen zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 – 09:00 uur

Myxomatose

Sinds de jaren vijftig is Myxomatose een ziekte die zich in sterke mate verspreid heeft. Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde tamme konijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door het Myxomatosevirus. De verspreiding kan op verschillende manieren verlopen.

Bij de traditionele Myxomatose is de belangrijkste verspreiding via de stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is de besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen mogelijk. Wanneer een infectie is een groep konijnen is aangeslagen is het verloop zeer moeilijk te beïnvloeden. Preventieve maatregelen zijn daarom van essentieel belang.

Symptomen

Jonge konijnen zijn gevoeliger dan volwassen dieren. De incubatietijd, de tijd tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen, bedraagt enkele dagen tot een week. In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels (myxomen). Voorkeursplaatsen voor deze symptomen zijn: rond de ogen, de snuit, de oren en anaalstreek. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er een vaak pussige oog- en neusuitvloeiing.

Veel konijnen sterven ten gevolge van een Myxomatose infectie.

Preventie

  • Zorgen dat de konijnen niet in aanraking komen met het virus. Dit kan men o.a. bereiken door insecten te weren door middel van fijnmazig gaas, vlooienbestrijding, enz. In de praktijk blijkt dit vaak een onmogelijke opdracht.
  • De meest geschikte tijd om tegen Myxomatose te vaccineren is het voorjaar (april, mei), aangezien het gevaar op besmetting via insecten in de zomer het hoogst is.Vanaf een leeftijd van 4 weken kan uw huisdier geënt worden tegen Myxomatose. Het konijn kan niet geënt worden als deze Myxomatose bij zich draagt. Bij deze jaarlijkse vaccinatie zit ook de vaccinatie tegen virale haemorrhagische konijnenziekte (RHD). Deze enting kunt u vanaf 5 weken leeftijd enten, daarna jaarlijks herhalen.

Buiten deze openingstijden van de kliniek vindt behandeling plaats in overleg met de dienstdoende dierenarts. Voor spoedgevallen zijn we 24/7 bereikbaar onder telefoonnummer 0529-456000 (keuzemenu 2), u wordt dan rechtstreeks doorverbonden met de dienstdoende gezelschapsdierenarts.