Loading...
Loading...

Fretten

Maak een afspraak voor uw fret

Fretten houden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de fret geen knaagdier, een fret behoort namelijk tot de marterachtigen en is daarmee dus een roofdier. De fret is het meest verwant aan de bunzing, maar overleeft absoluut niet in het wild. Vroeger werden de meeste fretten gebruikt voor de jacht. De fret werd dan in een konijnenhol gezet en de vluchtende konijnen werden vervolgens buiten door de jager opgewacht. Dit gebeurt tegenwoordig nog steeds wel maar de fret wordt meer en meer als volwaardig huisdier gehouden.

Zindelijkheid

Omdat een roofdier een doordringende lucht heeft, is het voor het dier van belang dat het zijn ontlasting op een bepaalde vaste plek doet. Anders zouden de prooidieren hem overal ruiken en op de vlucht slaan. De fret is dan ook een zindelijk dier en bij mensen die de fret in huis hebben, gaat de fret dan ook netjes op een kattenbak.

Huisvesting

De huisvesting van een fret vraagt nogal wat eisen. Fretten zijn meesters in uitbreken en bij ieder verblijf zal de fret grondig kijken of het verblijf “fret waardig” is. Een opening waar de fret met zijn kopje door kan, zal de rest van het lichaam niet tegenhouden, het gevolg is een loslopende fret. Fretten kunnen buiten en binnen gehuisvest worden, in principe moeten fretten minimaal een uur per dag flink kunnen rennen en klimmen. De verdere tijd kan de fret in het verblijf doorbrengen. Het verblijf mag niet ingericht worden met hooi, stro of zaagsel omdat fretten zeer gevoelig zijn op hun luchtwegen. Beter is om de bodem van het verblijf te bedekken met oude handdoeken of lappen. In een hoek van het hok zou een open kattenbak of afwasteil geplaatst moeten worden met een kattenbakvulling. Zo kan de fret zijn behoefte hygiënisch kwijt en hier zijn mens en dier bij gebaat. Voor fretten wordt liever geen klonterende kattenbakvulling gebruikt omdat fretten graag aparte dingen eten, klonterende kattenbakvulling zou het darmkanaal volledig kunnen afsluiten. Wanneer de fretten buiten in een hok verblijven is het aan te raden een nachthok in het verblijf te plaatsen. Een nestkast voor roofvogels is hier zeer geschikt voor, maar ook houten schuilhuisjes voor cavia’s en konijn kunnen gebruikt worden. De fretten slepen zelf de handdoeken wel in het nachthok en liggen zo gedurende de nacht lekker warm. Vanwege het feit dat de fret een rasecht groepsdier is, zou het beter zijn meerdere fretten bij elkaar te plaatsen. Fretten zijn over het algemeen zo extreem sociaal dat ze elkaar bijna direct accepteren.

Actueel