Loading...
Loading...

Fretten

Maak een afspraak voor uw fret

Castratie en gerelateerde aandoeningen

Het grootste gedeelte van alle fretten in Nederland wordt in huis gehouden. Fretten hebben nogal een doordringende lichaamsgeur en veel mensen vinden dit vervelend. Wanneer de fret onvruchtbaar gemaakt wordt, verdwijnt deze geur voor een groot gedeelte. De lichaamsgeur is vooral in de bronstperiode extra aanwezig.

Fretten vrouwtjes worden in het voorjaar loops, als de fret ongeveer 3 tot 4 weken loops is, kan het mannetje haar dekken. Mocht een fretten vrouwtje niet gedekt worden, dan kan zij door de invloed van hormonen een beenmergdepressie ontwikkelen en hieraan bezwijken. Vrouwtjes waar niet mee gefokt wordt, worden dus altijd gecastreerd.

De testikels van de mannetjes worden in het voorjaar iets groter, sommige mannetjes gaan op verschillende plekjes urine druppelen om hun gebied af te bakenen. Ook de mannetjes krijgen een sterkere geur, verder zijn er mensen die beweren dat niet gecastreerde mannetjes agressief zouden zijn. Dit is echter niet waar, dekrijpe mannetjes kunnen, op een zeldzame uitzondering na, ook in de bronstperiode samen gehuisvest worden.

Bij fretten die gecastreerd zijn, dus wanneer eierstokken of testikels verwijderd zijn, hebben op latere leeftijd kans om bijniertumoren te ontwikkelen. Dit is een hormonenkwestie, de universiteit in Utrecht doet op dit moment onderzoek naar het voorkomen hiervan.

Actueel