Loading...
Loading...

Laboratorium

Bacteriologischonderzoek

Veel bacteriologisch onderzoek kan gewoon bij ons op de praktijk gebeuren. Bij een bacteriologisch onderzoek wordt onderzocht of er bacteriën aanwezig zijn en zo ja, welke bacteriën. Op deze manier kunnen we een meer gerichte antibioticumtherapie inzetten en is de kans op een snelle genezing groter. Binnen 1 tot 2 dagen is er een uitslag.

Indien geavanceerd onderzoek nodig is, bijvoorbeeld om de bacterie specifieker te typeren of een gevoeligheidsbepaling voor antibiotica, kan een monster later alsnog doorgestuurd worden.

Bacteriologisch onderzoek bij kleine huisdieren

Bacteriologisch onderzoek kan nuttig zijn bij tal van infecties, bijvoorbeeld oorontsteking of blaasontsteking. Maar ook in wonden kan het zinvol zijn om te weten of een wond bacterieel geïnfecteerd is.

Bacteriologisch onderzoek mastitis

Bij koeien met klinische of subklinische uierontsteking raden wij aan om bacteriologisch onderzoek van de melk te laten uitvoeren. Niet elke injector is werkzaam tegen alle bacteriën, door eerst onderzoek te doen kan er gericht behandeld worden.

Twijfelt u of u een melkmonster wilt inzetten? U kunt altijd voor de start van de behandeling een melkmonster nemen en dit in de vriezer bewaren. Op deze manier kan op een later moment toch nog de bacterie die de infectie veroorzaakt heeft achterhaald worden indien nodig.

Met behulp van dit formulier kunt u melk bij ons inleveren, des te gedetailleerde u dit invult, hoe beter wij u van advies kunnen voorzien.