Loading...
Loading...

Labaratorium

Bloedonderzoek

Binnen onze praktijk beschikken we over moderne apparatuur om bloedonderzoek betrouwbaar uit te voeren. Bloedonderzoek wordt vaak gedaan in de praktijk. Hiermee kunnen veel ziekten worden aangetoond of uitgesloten. We kunnen de functie van de organen testen en daarnaast het bloedbeeld. Als een test afwijkend is, is soms verder onderzoek nodig. Soms moeten we ook bloed naar het laboratorium sturen voor aanvullende bepalingen.

Het is niet altijd mogelijk om een ziekte vast te stellen met bloedonderzoek. Kanker kunnen we lang niet altijd aantonen met bloedonderzoek. Ook een vergiftiging is niet vaak met bloedonderzoek te bewijzen.

Op de praktijk kunnen we een basis klinisch chemisch bloedonderzoek uitvoeren, waarbij we een indruk krijgen van het functioneren van de organen. Zo kunnen we kijken naar de leverwaarden, nierwaarden, het bloedsuiker gehalte, de eiwitten, zouten en enzymen in het bloed. Dit geeft ons dan informatie over de werking van onder andere de nieren, lever en alvleesklier. We kunnen aan de hand van bloeduitslagen ook bepalen of uw dier bijvoorbeeld is uitgedroogd en infuus nodig heeft. We krijgen met de uitslagen een idee in welke hoek we moeten zoeken naar het probleem van uw huisdier.

Hematologisch onderzoek doen we ook op de praktijk: dit is een onderzoek naar bloedcellen. We bepalen het aantal rode en witte bloedcellen en de hoeveelheid bloedplaatjes. Zo weten we of een dier bloedarmoede heeft, of dat er bijvoorbeeld een ontsteking in het lichaam zit.

Al met al heeft bloedonderzoek dus een flinke aanvullende waarde in de praktijk. Doordat we zoveel bepalingen in huis kunnen uitvoeren hebben we snel de uitslag en weten we snel wat uw huisdier mankeert en wat we kunnen doen om hem/haar weer gezond te krijgen!