Loading...
Loading...

Katten

Maak een afspraak voor uw kat

Titreren en/of vaccineren

Ruim 30 % van de katten en 50% van de honden in Nederland is te dik. Dit komt meestal doordat de hond meer energie binnenkrijgt dan dat hij verbruikt. De overtollige energie wordt in het lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Gecastreerde of gesteriliseerde honden en honden op leeftijd zijn gevoeliger voor overgewicht. Dit wordt veelal veroorzaakt door te veel of verkeerde voeding. Men spreekt van overgewicht als het gewicht van de kat meer dan 15 % boven zijn ideale gewicht ligt. Het ideale gewicht van een gemiddelde kat ligt tussen de 2,5 en 4,5 kg, afhankelijk van het ras. Gecastreerde of gesteriliseerde katten en katten op leeftijd zijn gevoeliger voor overgewicht.

Overgewicht bij katten is te herkennen aan de volgende punten:

 1. Ribben zijn niet of nauwelijks voelbaar (zonder veel druk uit te oefenen)
 2. Dikke, hangende buik en verlies van taille
 3. Moeilijk lopen (waggelende gang) en moeilijk springen
 4. Kortademig
 5. Slecht humeur
 6. Verminderd uithoudingsvermogen
 7. Lusteloosheid en veel slapen

De belangrijkste risico’s van overgewicht bij katten zijn:

 1. Leveraandoeningen (leververvetting, waardoor lever minder goed werkt)
 2. Hoge bloeddruk
 3. Kortere levensduur
 4. Verhoogd risico op diabetes (suikerziekte)
 5. Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen door extra belasting
 6. Verminderde werking van organen
 7. Hart- en ademhalingsproblemen
 8. Slecht uithoudingsvermogen
 9. Slechte huid- en vachtconditie
 10. Verminderde weerstand tegen infecties
 11. Verhoogd risico op complicaties bij narcose en operatie
 12. Moeilijkheden bij een eventuele bevalling

Neem contact op met een van onze assistenten. Zij kunnen u meer vertellen over deelname aan ons , gratis, gewichtsbegeleidingsprogramma voor uw huisdier.

 

Enkele adviezen zijn:

 • Minder en anders voeren: De hoeveelheid voer verminderen en verdelen over meerdere kleine porties per dag. Voer daarnaast geen tussendoortjes meer want deze bevatten veel vet.
 • Dieetvoer: In de praktijk is speciaal dieetvoer te koop voor katten die last hebben van overgewicht. Dit voer bevat wel alle benodigde voedingsstoffen maar heeft een laag vetgehalte. Dit voer bestaat ook voor honden.
 • Meer bewegen: Bewegen bevordert de vetverbranding en helpt zo mee het overgewicht tegen te gaan.
 1. Te zware katten mag men nooit laten vasten om ze te laten afvallen. Op deze manier is er namelijk een groot risico op leververvetting, welke dodelijk kan zijn.
 2. Voor de juiste begeleiding voor het afvallen van uw kat of hond neem contact op met één van de dierenartsassistenten van Dierenkliniek Ommen. Zij kunnen u zeer waardevolle adviezen verstrekken en dus behulpzaam zijn in de strijd tegen de kilo’s van uw kat en/of hond. Deelname aan ons gewichtsbegeleidingsprogramma voor huisdieren is gratis.

Actueel

Let op! Grasaren!

Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes

Lees meer...