Loading...
Loading...

Katten

Maak een afspraak voor uw kat

Blaasontsteking

Bij blaasontsteking is de blaaswand ontstoken en daardoor uitermate gevoelig : elke druppel urine die vanuit de nieren in de blaas terechtkomt wekt een spastische samentrekking van de blaas op.
De kat zit dan ook vrijwel continue te persen. Bij een blaasontsteking blijft vrijwel geen enkele kat zindelijk.

De symptomen zijn: onrust, vaak kleine plasjes doen, bloed bij de urine, buiten de kattenbak plassen, plasjes doen op verschillende plekken in huis, soms maar een druppeltje, soms meer drinken. Meestal is de kat niet ziek, soms zal de kat klaaglijk miauwen bij het urineren.
Bij het onderzoek van de urine wordt gevonden: bloed, ontstekingscellen, epitheelcellen, een verhoogde pH en soms kristallen
Bij deze verschijnselen laten we de kat altijd komen voor een lichamelijk onderzoek, met het verzoek om wat urine mee te brengen. Bij het lichamelijk onderzoek wordt gecontroleerd of de blaas leeg is of juist overvol.
Met name bij katers kan namelijk een ‘dichtzitten’ van de plasbuis als complicatie van blaasontsteking, met name door gruis, optreden. De kat perst dan (in het begin) wel alsof hij moet plassen, maar er komt vrijwel niets. De blaas raakt dan overvol, en de nieren kunnen uiteindelijk ook geen urine meer kwijt aan de blaas en raken gestuwd. Het dier vergiftigt dan zichzelf en raakt in shock. Als er niet snel ingegrepen wordt bij een verstopping van de plasbuis leidt dit onherroepelijk tot de dood. Zelfs indien de plasbuis ontstopt wordt en de shock bestreden, kan het dier overlijden omdat andere organen (nieren, hart, lever) al teveel te lijden hebben gehad.

De urine wordt onderzocht om de diagnose (blaasontsteking) met zekerheid te stellen. Dierenkliniek Ommen beschikt over een urineanalyzer welke de urine grondig onderzoek op eiwitten, zuurgraad en dergelijke. Tevens wordt gekeken naar het soortelijk gewicht, en een sediment bepaling gedaan. Hierin kunnen soms kristallen worden aangetoond. Kristallen zijn namelijk een verklikker van blaasgruis.

 

Als er aanwijzingen zijn voor een blaasontsteking wordt er een behandeling voor uw dier bepaald.
Aan het eind van de kuur met ontstekingsremmers wordt de urine onderzocht om vast te stellen of de behandeling afdoende is geweest.

Bij Dierenkliniek Ommen hebben we speciale kattenbakkorrels (Katkor ® ), waarmee gemakkelijk en veilig urine van een kat op te vangen is. Dit kunt u thuis proberen, maar het gaat vaak beter om uw kat een dagje bij ons in de opname te brengen zodat wij de urine voor u kunnen opvangen. Aan de opname zitten dan geen extra kosten verbonden.

Blaasgruis kan een gevolg zijn van blaasontsteking, maar is bij de kat vaak juist de veroorzaker. Indien een kat blaasgruis vormt, is de kans op het ontstaan van een plasbuis verstopping natuurlijk veel groter.
Bovendien vormt het gruis een uitstekende voedingsbodem voor infecties.
Blaasgruis moet dan ook grondig bestreden en voorkómen worden middels een passend dieet, om herhaaldelijk optreden van blaasontstekingen en een verstopping van de plasbuis te voorkomen.

Om een infectie zo snel mogelijk “uit te spoelen” is het raadzaam de kat zoveel mogelijk te laten drinken , wat ook weer het makkelijkst gaat door nog uitsluitend nat dieetvoer te geven.

De pijnstillers werken naast het stillen van de blaaskrampen ook ontstekingsremmend. Door deze medicijnen ruime tijd te geven, (zeker 1-2 wkn) helpt het met het herstel van de blaaswand.

Blaasgruis gaan we te lijf met een (mogelijk) levenslang dieet , wat bij voorkeur uit nat voer zou moeten bestaan of een brok die de wateropname bevorderd. Dit omdat in minder geconcentreerde urine (zoals die op nat voer geproduceerd wordt) de kans op kristalvorming veel kleiner is. De minerale samenstelling van dit dieet en de zuurgraad van de urine op dit dieet zijn zodanig dat de kans op neerslaan van bepaalde mineralen als kristallen of gruis minimaal is. Kwaliteit, effectiviteit en smakelijkheid zijn van een constant hoog niveau en de voeding wordt volledig gecontroleerd gefabriceerd. Naast dit dieet dient u geen andere voeding of “extraatjes” te geven omdat die de minerale samenstelling van de urine en de zuurgraad kunnen verstoren en daarmee weer blaasgruis kunnen veroorzaken.

Blijkt uw kater toch herhaaldelijk last te hebben van een verstopte plasbuis dan is een operatie noodzakelijk, de zogenaamde penisamputatie bij de kater.

Om de blaaswand te stimuleren tot het maken van gezonde cellen met een beschermlaag voor een betere blaasweerstand kan een voedingssupplement gegeven worden als Cystease.

 

In enkele gevallen blijft blaasontsteking ondanks een grondige behandeling terugkomen. Dan is er naast het advies van urineonderzoek ook het advies om verder onderzoek te doen. Een röntgenfoto of echo-onderzoek kan meer informatie geven over de blaaswand, nieren ed. Dan blijkt er soms sprake te zijn van blaasstenen of van poliepen in de blaas. deze boosdoeners aantonen, waarna eventuele operatie de problemen zou moeten verhelpen.
Ook kan er dan via een blaaspunctie steriel urine worden afgenomen, welke dan op kweek gezet kan worden om evt. bacteriën aan te tonen en goed te kunnen bepalen voor welke antibiotica deze bacterie gevoelig is.

 

Heel zelden blijkt een kat afwijkend te plassen terwijl geen infectie, stenen of poliepen aanwezig zijn. Dan is er sprake van een spastische blaas. Zodra een kat onder stress staat, fungeert de blaas als zwakke plek en zal een blaasspasme al gauw leiden tot weer een nieuwe blaasontsteking. Behandeling van dit spasme is erg lastig en helaas niet altijd succesvol. In

ieder geval zal nog uitsluitend nat voer verstandig zijn. Uiteraard is het raadzaam om voor de kat stressvolle omstandigheden zoveel mogelijk te vermijden en evt. zelfs met medicatie de stress te verminderen. Medicijnen om de blaas te helpen ontspannen kunnen eveneens een bijdrage aan de preventie van de plasklachten leveren.

Dergelijke diëten mogen uitsluitend via de dierenarts verkocht worden, omdat het diëten zijn waar een medisch (onder andere urine- en/ of bloed-) onderzoek aan vooraf gaat en verdere medische begeleiding bij nodig is.

Dierenspeciaalzaken verkopen soms voedingen die volgens hen aan de eisen van een blaasgruisdieet voldoen. Alle diëten die onder die noemer door dierenspeciaalzaken verkocht zijn blijken bij narekenen echter niet aan de eisen te voldoen en veroorzaken dan het terugkeren van de klachten.

Actueel