Loading...
Loading...

Katten

Maak een afspraak voor uw kat

Teken

Teken zijn parasieten die bloed zuigen bij zoogdieren, mensen en vogels. Ze zitten in het gras en op struiken en zitten te wachten tot hun prooi voorbijkomt. De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Teken komen vooral voor in de periode maart t/m oktober.

 

Ziekten die door teken overgebracht worden

Er zijn verschillende ziekten die teken over kunnen brengen. Overdracht van ziekten vindt doorgaans pas 48 uur na het aan hechten plaats. De belangrijkste ziekten zijn:

 

Borreliose

Deze ziekte wordt ook wel ziekte van Lyme genoemd en wordt veroorzaakt door een bacterie die door teken wordt overgebracht. De ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in latere stadia kunnen organen beschadigd worden.

Babesiose

Deze ziekte wordt ook wel piroplasmose genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die door teken worden overgebracht. Ze tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. Bloedarmoede is dus ook het meest voorkomende symptoom van babesiose. Andere symptomen zijn hoge koorts, rode of groenachtige urine en geelzucht. Deze ziekte komt vooral in het Middellandse zeegebied voor, maar wordt ook steeds vaker in Nederland aangetroffen.

Ehrlichiose

Deze ziekte wordt ook wel rickettsiose genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven en worden overgedragen door teken. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn vermageren en hebben grotere neiging tot bloedingen.

De teek zit alleen met zijn kop in de huid. Wat u ziet is het lichaam van de teek. Gebruik nooit alcohol, olie of een sigaret bij het verwijderen van de teek. De teek kan hierdoor gaan braken waardoor de kans op besmetting met ziekten toeneemt.

Als u een middel gebruikt wat opgenomen wordt in het bloed, zoals Bravecto, dan hoeft u niets te doen. Binnen 12 uur na aanhechting treedt de teken dodende werking op en zal de teek uitvallen.

Als u bovenstaande middel niet gebruikt kunt u het beste u de teek verwijderen met een speciale tekentang. U plaatst deze tang om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid aan. Vervolgens draait u een slag linksom of rechtsom en laat de teek los. Het is verstandig uw dier elke dag te controleren op teken.

Er zijn verschillende manieren om uw kat te beschermen tegen teken. Deze middelen zorgen er niet voor dat uw dier geen teken meer krijgt, maar zorgen ervoor dat de teek dood gaat zodra deze zich vasthecht in de huid. De teek zal binnen de werkingsduur van het middel na aanhechting dood gaan, waardoor de kans op ziekten aanzienlijk kleiner wordt. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die tegen teken werken:

  1. Tabletten of vloeistof via de mond

Er zijn tabletten die de kat beschermen tegen teken, deze komen binnenkort op de markt. De resultaten bij de hond zijn erg goed, maar omdat de kat geen kleine hond is, is het middel verder ontwikkeld en zal hopelijk rond zomer 2015 op de markt komen. Na inname is de kat beschermd tegen vlooien en teken. Binnen 8 uur na aanhechting van vlooien en binnen 12 uur na aanhechting van teken, vallen deze er dood af. De werkingsduur kan verschillend zijn, van 1 maand tot wel 3 maanden. Vraagt u hiervoor informatie bij een van de medewerkers van Dierenkliniek Ommen.

  1. Sprays

Deze sprays kunnen aangebracht worden op de vacht van de kat, wat niet altijd even makkelijk is. Dit moet daarna even licht in gemasseerd worden. Zij vormen een beschermlaagje over de vacht van de kat. Sprays werken gemiddeld vier weken.

  1. Tekenband

Deze band ziet eruit als een vlooienband. Hij moet vrij strak (twee vingers tussen de huid en de band) rond de hals van de kat bevestigd worden omdat de werkzame stof pas voldoende vrij komt bij wrijving met de huid. Tekenbanden hebben een gemiddelde werkingsduur van zes maanden. Bij katten hebben wij hier wel onze bedenkingen bij, omdat een halsband welke zo straks zit soms voor problemen kan zorgen en vast kan komen te zitten en hierdoor voor verwondingen zorgt.

  1. Pipetten

Deze pipetten bevatten een vloeistof en moeten op de huid tussen de schouderbladen leeg gedrukt worden. De vloeistof verspreid zich dan vanzelf over de rest van het lichaam. Deze middelen werken gemiddeld vier weken.

 

De meeste middelen tegen teken zijn ook werkzaam tegen vlooien etc.

Voor de juiste preventiemiddelen tegen teken kunt u contact opnemen met de dierenartsassistenten van Dierenkliniek Ommen. Zij kunnen u adviseren over de juiste preventiemaatregelen voor uw kat tegen teken.

Actueel