Loading...
Loading...

Katten

Maak een afspraak voor uw kat

Chiropractie

Katten zijn van zichzelf soepele dieren. Hierdoor zijn ze lenig en behendig, kunnen ze zich goed wassen over hun volledige lichaam en bewegen ze zich lichtvoetig. Toch zijn de symptomen, wanneer zich een probleem voordoet, niet altijd even duidelijk. Onder andere bij de onderstaande symptomen kan het goed zijn om uw kat eens goed na te laten kijken:

  • Wanneer uw kat zich minder goed wast
  • Wanneer uw kat meer slaapt en minder actief is (minder spelen)
  • Wanneer uw kat minder springt of minder soepel beweegt
  • Bij overgevoeligheid voor aanraking of wanneer uw kat onvriendelijker is in het algemeen
  • Ondersteuning na operatie zoals een botbreuk of amputatie

Chiropractie komt van de griekse woorden ‘cheiros’, wat hand betekent, en ‘practos’, wat vertaald kan worden als ‘gedaan door’. Het staat voor een manier van behandelen met enkel gebruik van de handen.

De wervelkolom bestaat uit alle wervels vanaf de kop tot aan het puntje van de staart. De wervels beschermen het ruggenmerg, die vanaf de hersenen tot aan de lage rug doorheen de wervels loopt. De wervels zijn met elkaar verbonden door de tussenwervelschijven.

Vanuit het ruggenmerg vertakken zenuwen naar de rest van het lichaam, zowel naar alle benen/poten, spieren, staart enzovoort, als naar alle ingewanden en organen.

Het zenuwstelsel controleert en coördineert alle systemen in het lichaam. Het helpt je alle spieren te bewegen, maar maakt ook dat je precies weet waar een deel van je lichaam zich bevindt (proprioceptie) en dat je voelt of je pijn hebt. Het stuurt je organen aan en geeft feedback naar je hersenen hoe je organen functioneren. Op deze manier is het zenuwstelsel verantwoordelijk voor het behouden van de algehele gezondheid.

Een chiropractiebehandeling is gebaseerd op de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel, waarbij de wervelkolom een belangrijke rol speelt in de houding en de beweging van gewrichten, spieren en ledematen (biomechanica) van een persoon of dier.

Als delen van de wervelkolom niet optimaal functioneren (bewegen), heeft dit een effect op het zenuwstelsel. Dit kan als gevolg hebben dat een dier pijn heeft, stijf is of stijf loopt of bijvoorbeeld geen goede controle heeft over een gedeelte van het lichaam (let op: acute uitvalsverschijnselen zijn altijd een spoedgeval, neem in dat geval direct contact met ons op).

Door restricties in de wervelkolom te behandelen kunnen we de beweeglijkheid terugkrijgen en heeft dit een positief effect op het zenuwstelsel en de rest van het lichaam.

Onze dierchiropractor gaat de volledige wervelkolom langs om te kijken waar zich restricties bevinden, zijn er wervels die niet goed kunnen bewegen, dan moeten deze worden losgemaakt.

Het losmaken gebeurt door een hele kleine, snelle beweging in precies de goede richting te maken. Alle kleine spiertjes rond een wervel die vast zitten, worden op deze manier als het ware wakker geschud, het zenuwstelsel krijgt dan de informatie dat die plaats weer kan bewegen en dus kan herstellen. Zo kunnen ook alle uitgaande en inkomende zenuwen op die plaats hun functie weer goed uitvoeren. Op die manier is er mogelijk niet alleen een effect op de directe beweeglijkheid, maar kan ook een effect merkbaar zijn ter hoogte van de ledematen of in de organen.

Vaak wordt voorafgaand aan een behandeling eerst bekeken hoe een dier loopt en beweegt. Zo wordt al een eerste indruk verkregen over eventuele kreupelheid en hoe het lichaam in zijn geheel beweegt.

Daarna wordt de wervelkom en omliggende spieren gepalpeerd (voelen) en behandeld. Soms is het nodig om met behulp van massagetechnieken de spieren los te maken, voordat de wervelkolom behandeld wordt.

Naast de wervelkolom is het ook mogelijk om de gewrichten van de ledematen te behandelen, dit hangt af van de klacht en het verloop van de rest van de behandeling.

De behandeling van honden en katten vindt bij ons op de praktijk plaats. Wanneer er tijdens de behandeling iets gevonden wordt wat verder onderzoek vereist, bijvoorbeeld röntgenfoto’s, dan is dat bij ons op de praktijk ook mogelijk.

Na een eerste chiropractiebehandeling kan het even wennen zijn voor de kat. Over het algemeen zie je direct na de behandeling meer beweeglijkheid en soepelheid in de rug. De kat heeft misschien wel even tijd nodig om aan te passen aan de manier waarop zijn lijf nu beweegt.

Sommige katten worden heel actief na de behandeling, anderen zullen juist de hele dag liggen slapen. Beiden is prima, maar voorkom te veel spelgedrag en onverwachte bewegingen van de kat. De eerste drie dagen is het beter om dus niet actief met de kat te gaan spelen en ook het optillen tot een minimum te beperken.

Actueel

Let op! Grasaren!

Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes

Lees meer...