Loading...
Loading...

Katten

Maak een afspraak voor uw kat

Gebit: Tandhalslaesies of FORL

Eigenlijk is een tandhalslaesie een ouderwetse benaming de ziekte wordt nu FORL of ORL genoemd. FORL staat voor Feline Odontoclastische Resorptieve Laesies.

Wij zien het heel veel; u kunt het mogelijk ook zelf herkennen aan uw kat. Uw dier kan ruiken uit de mond, pijnlijk zijn, rode randen en snel bloedend tandvlees, aangetaste elementen en pijnlijk bij eten.

Veel van de kattenrassen zijn er extra gevoelig voor, maar ook bij de huiskat komt het regelmatig voor.

FORL is een progressieve aandoening, dit wil zeggen dat als de ziekte zich eenmaal openbaart bij 1 element er na verloop van tijd steeds meer tanden en kiezen aangetast zullen worden.

De tanden en kiezen worden dan aangetast op de overgang van tandkroon (boven het slijmvlies) en tandwortel (onder het slijmvlies). De laesies ontstaan doordat tandoplossende cellen (odontoclasten) aangezet worden tot resorptie (afbreken) van het tandweefsel.

Een tandhalslaesie herken je doordat net boven het tandslijmvlies een stukje bloederig weefsel zit. Het slijmvlies puilt in deze holte uit. Soms zie je echt een gat in de tand of kies. Tandhalslaesies verzwakken de tand of kies. De laesie kan tot aan of zelfs in de zenuwholte komen. Dit geeft hevige pijn, vergelijkbaar met kiespijn bij mensen. De kat weigert vaak om te eten. Er wordt met een scheve kop gegeten om de pijnlijke kant te ontzien. Soms speekselt de kat overmatig en/of ruikt uit de mond.De tand of kies kan afbrokkelen en zelfs afbreken. Soms is er al onder het slijmvlies een FORL begonnen en is dit alleen met een röntgenfoto zichtbaar te maken.

Een definitieve oplossing voor het probleem is nog niet gevonden. Soms volstaat het om uw kat een gebitreiniging te laten ondergaan met verwijdering van de aangetaste elementen, of een onderhoudsdosering pijnstilling te geven. Tevens adviseren wij van Dierenkliniek Ommen om een speciale voeding te geven. Het poetsen van het gebit is zeker een advies, maar in meeste gevallen bij de kat niet haalbaar.


Er zijn verschillende therapiën geprobeerd om deze aandoening op te lossen. Variërend van vullen met amalgaam, witte vullingen, speciale vullingen die tegen een vochtig milieu kunnen (glasionomeer), gebitsreiniging onder sedatie, daarna polijsten en preventieve fluorbehandelingen. Echter niets geeft verbetering en de odontoclasten blijven het tandweefsel afbreken. Bij afgebroken tanden of kiezen zie je vaak nog wortelresten zitten. Natuurlijk helpt het wel als het gebit gereinigd wordt, zodat er minder tandsteen en dus minder bacteriën in de mond aanwezig zijn.

Uiteindelijk is vaak de enige afdoende therapie, om de kat pijnvrij te krijgen, het trekken of extraheren van de aangetaste tand of kies. We gebruiken hiervoor een speciale elevator. Deze snijdt de lamellen tussen het element en het slijmvlies van de tandkas rondom het element los en door daarna druk op het element te zetten. Kiezen boren we eerst doormidden. Dit moet omdat een kies meerdere wortels heeft. Dit is best een grote ingreep en niet altijd succesvol.

 

Een kat kan goed eten als er 1 of meerdere kiezen ontbreken. De pijn wegnemen is de belangrijkste reden voor het trekken van de aangetaste kies of hoektand. We zijn geen voorstander om alle kiezen uit voorzorg te trekken, maar trekken alleen de kies die een probleem geeft.

   

We proberen het ontstaan van FORL’s te voorkomen door het ontstaan van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Daarom is het advies om de tanden en kiezen te poetsen, maar dat is vaak makkelijker zeggen dan doen. Als er tandsteen aanwezig is, is het advies om het gebit te laten schoonmaken onder verdoving. Een zogenaamde professionele gebitsreiniging. Daarna het onderhouden van een schoon gebit door te poetsen.

Het bestrijden van tandplak en tandsteen vermindert de kans op tandresorptie

Voeding kan helpen bij de preventie van tandplak: een gebit dat kauwt blijft schoner. Zo geven harde droge brokken minder snel problemen dan zacht blikvoer. Ondanks dat blijven ook bij de harde brokjes toch nog voedselresten achter tussen de kiezen die tandplak kunnen veroorzaken.

Het voeren van vers vlees of harde brokken heeft minder effect dan altijd werd aangenomen. Brokken zijn altijd beter dan zacht voer, speciale voeding geeft een mechanische reiniging van het gebit en draagt bij tot het verbeteren van het gebit . De voeding van Virbac HPM is speciaal ontwikkeld om tandplaque en tandsteen te voorkomen.

Vet Aquadent is een smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak, tandsteen en slechte adem. Remt bacteriegroei en geeft een frisse adem.

 

Er is speciale tandpasta voor dieren, tandpasta voor mensen is voor uw kat niet geschikt en zelfs giftig. De speciale tandpasta die wij hebben bij Dierenkliniek Ommen kan op de kiezen gesmeerd worden, door het smakken van de kat worden de bestanddelen door de mondholte verdeeld en reinigen op deze manier.

Actueel