Loading...
Loading...

Katten

Maak een afspraak voor uw kat

Vaccinaties

Veel ziekten zijn gemakkelijker te voorkomen dan te genezen. Bij een aantal ziekten is er zelfs alléén preventie mogelijk. Het lichaam reageert na besmetting door een ziekteverwekker, zoals een bacterie of een virus, met het maken van afweerstoffen tegen die ziekteverwekker. Door een vaccin toe te dienen wordt een bescherming opgebouwd, terwijl het dier zelf niet ziek wordt. Het vaccin kan bestaan uit dode of verzwakte ziekteverwekkers en moet soms meerdere malen achtereen gegeven worden. Na verloop van tijd neemt de bescherming geleidelijk af, daarom is regelmatig hervaccineren noodzakelijk.

Hier volgt een overzicht van de ziektes waartegen katten gevaccineerd kunnen worden.

1. Kattenziekte

Dit is een virusziekte die veel sterfte bij katten van alle leeftijden (vooral kittens) kan geven. De ziekte gaat veelal gepaard met braken en diarree. Verspreiding vindt plaats via ontlasting.

2. Niesziekte

Dit is een virusziekte van de bovenste luchtwegen waarbij meerdere micro-organismen een rol kunnen spelen. De verspreiding vindt plaats via direct contact en via uitademingslucht.

3. Rabiës

Dit is een virusziekte die zeer besmettelijk is en wordt ook wel hondsdolheid genoemd. De afloop is vrijwel altijd dodelijk en de ziekte is ook zeer gevaarlijk voor de mens. Besmetting vindt plaats via speeksel.

Kittens moet men meerdere malen achter elkaar vaccineren om een goede bescherming op te bouwen tegen een aantal ziektes, daarna volstaat een jaarlijkse vaccinatie. Het vaccinatieschema van dierenkliniek Ommen van een kat ziet er als volgt uit:

Naast de jaarlijkse vaccinatie is er nog een aparte vaccinatie tegen Rabiës. Deze vaccinatie is verplicht wanneer u met uw kat naar het buitenland gaat.

De dierenartsassistenten van Dierenkliniek Ommen zullen u elk jaar een herinneringskaartje sturen om u te helpen onthouden wanneer het weer tijd is voor de jaarlijkse vaccinatie van uw kat. U kunt voor deze vaccinatie langs komen op één van de spreekuren of een afspraak maken.

Actueel