Maak een afspraak voor uw kat
Ontwormen
Katten zijn vaak besmet met wormen. Ze krijgen wormeitjes binnen via vlooien (deze zijn dragers van wormeieren), door het likken aan hun poten en door het eten van rauw vlees. Deze eitjes komen vervolgens in hun buik uit. Een kat kan ziek worden van deze wormen, maar ook mensen kunnen ziek worden van de wormen die een kat bij zich draagt. Vooral voor kinderen, maar ook voor volwassenen kunnen deze wormen nadelige gevolgen hebben. Wormen verminderen de conditie van een kat en kunnen allerlei klachten opleveren. Besmette kittens groeien slecht en krijgen daarnaast ook allerlei klachten, ze kunnen zelfs dood gaan aan de gevolgen van wormen. Een goede ontworming is dus erg belangrijk!
Er zijn verschillende soorten wormen waardoor katten besmet kunnen worden. Hier volgt een overzicht van deze wormen:
1 Spoelwormen: Dit is de meest voorkomende wormsoort in Nederland en wordt gemakkelijk overgebracht via de ontlasting. Een moederkat geeft deze wormen ook door aan haar kittens waardoor bijna alle kittens in meer of mindere mate besmet zijn. Soms zijn de volwassen wormen in de ontlasting of in braaksel te vinden, maar vaak merkt men niet aan de buitenkant dat de kat spoelwormen heeft.
2 Lintwormen: De lintworm verspreid zich via een tussengastheer, de vlo. Besmetting vind dus ook plaats via vlooien. Belangrijk is dus naast ontwormen ook goed te ontvlooien. Een typisch kenmerk voor een lintwormbesmetting zijn de witte ‘rijstkorrels’ in de ontlasting of rondom de anus van de kat.
3 Haakwormen: Deze wormen worden ook wel mijnwormen genoemd. Ze komen weinig voor in Nederland maar wel in de rest van Europa.
4 Longwormen: Deze wormsoort komt in Nederland niet zo veel voor. Besmetting vindt plaats via het eten van besmette prooidieren.
5 Hartwormen: Deze wormsoort komt voornamelijk voor in (sub)tropische gebieden en landen rond de Middellandse Zee en we zien dat deze grens steeds meer richting het noorden trekt. Besmetting vindt plaats via insectenbeten en kan leiden tot de dood.
Kittens moeten vaker ontwormt worden dan volwassen katten. Aangeraden wordt om kittens op de leeftijd van 4, 6 en 8 weken te ontwormen, daarna om de 2 maanden tot ze een half jaar oud zijn en daarna volstaat een ontworming van twee tot vier keer per jaar. Dit is o.a. afhankelijk van het contact van uw huisdier met kleine kinderen.
Er zijn in de dierenartsenpraktijk verschillende soorten ontwormingsmiddelen aanwezig. Ontwormingsmiddelen zijn er in spot-on (druppels in de nek) tablet- en pastavorm, zodat u kunt kiezen wat voor u het makkelijkste is. Ontwormingsmiddelen hebben allemaal een verschillende werking. Een aantal middelen werken alleen tegen spoelwormen en een aantal middelen werken tegen alle in Nederland voorkomende wormen. Aangeraden wordt om minimaal één keer in het jaar een ontwormingsmiddel te gebruiken die werkt tegen alle wormen. De rest van het jaar volstaat een ontwormingsmiddel tegen spoelwormen. Als uw kat op vakantie mee gaat is het verstandig voor die tijd uw kat goed te ontwormen, specifiek lettend op de wormen die voorkomen in het gebied waar u op vakantie gaat.
Voor de juiste ontworming van uw kat kunt u contact opnemen met de dierenartsassistenten van Dierenkliniek Ommen. Zij kunnen u adviseren over de beste ontworming voor uw kat zodat uw kat goed beschermt is.
Actueel
Let op! Grasaren!
Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes
Oktober maand van de oudere kat! 🐈🐾🩺
De maand oktober staat in het teken van de oudere kat. Meer dan 60% van de oudere katten lijdt aan zowel chronisch nierziekte als gewrichtsproblemen.
Huisdieren mee op vakantie of in pension
De zomerperiode komt er weer aan! Gaat uw huisdier mee op vakantie of naar een pension? Houdt dan rekening met de volgende zaken: Rabiësenting is