Telefoon
0529-456000
Chiropractie

Chiropractie

Chiropractie komt van de griekse woorden ‘cheiros’, wat hand betekent, en ‘practos’, wat vertaald kan worden als ‘gedaan door’. Het staat voor een manier van behandelen met enkel gebruik van de handen.

Hoe werkt het

De basis van de chiropractische filosofie is gebaseerd op de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel, waarbij de wervelkolom een belangrijke rol speelt in de biomechanica en beweging van een persoon of dier. De meest voorkomende reden dat een chiropractor wordt ingeschakeld, zijn problemen met beweeglijkheid, of klachten van pijn. Maar chiropractie houdt zoveel meer in dan de behandeling van deze klachten alleen.


Een chiropractiebehandeling zal een behandeling van het lichaam als geheel zijn. Het zenuwstelsel controleert en coördineert alle systemen in het lichaam en is verantwoordelijk voor het behouden van de gezondheid. Als delen van de wervelkolom niet optimaal functioneren (bewegen), heeft dit een effect op het zenuwstelsel. Door restricties in de wervelkolom te behandelen, krijgt het lichaam de kans om zich te herstellen.

In sommige gevallen wordt een chiropractie aangevuld met massage. Indien nodig kan ook het gebit, het hoofdstel of het zadel worden gecontroleerd.

Chiropractie streeft naar optimale gezondheid. Want gezondheid is een staat van optimale fysieke, mentale en sociale gezondheid, niet enkel de afwezigheid van ziekte (Saunders).

Dierenarts Roos Tavenier heeft de opleiding chiropractie voor dieren gevolgd in Duitsland bij de IAVC. Paarden, maar ook honden en katten, kunnen met deze technieken behandeld worden. Dit kan een mooie aanvulling zijn op de reguliere diergeneeskunde bij Dierenkliniek Ommen.

Wanneer chiropractie
Rijtechnische problemen is meestal de reden dat ruiters hun paard willen laten losmaken. Het kan zijn dat een paard makkelijker te rijden is op de ene hand dan op de andere hand of dat bijvoorbeeld aanspringen in galop problemen geeft. Ook bokken of steigeren kan een teken zijn dat er in de wervelkolom een blokkade is of dat bepaalde spieren stijf of pijnlijk zijn. Loopt u ergens tegen aan en bent u benieuwd of chiropractie kan bijdragen om dit op te lossen, neem dan gerust telefonisch of per mail contact op voor meer informatie.

chiropractie paard