Loading...
Loading...

Paarden

Maak een afspraak voor uw paard

Klinische keuring

Een paard aanschaffen is vaak kostbaar en de koper van het paard zal dan ook graag door middel van een keuring meer zekerheid willen krijgen over de gezondheid van het paard dat zij/hij wil aanschaffen. Ook verzekeringsmaatschappijen eisen meestal een keuringsrapport voordat zij een paard verzekeren.

Bij dierenkliniek Ommen is het enkel mogelijk uw paard klinisch te laten keuren, omdat wij voor paarden niet de mogelijkheid hebben om ook röntgenfoto’s te maken. Een röntgenologische keuring bestaat uit een klinische keuring en een gestandaardiseerde reeks röntgenfoto’s. De prijs van een röntgenologische keuring ligt uiteraard hoger dan deze van de klinische keuring, maar deze geeft wel meer informatie over vooral het beenwerk van het paard en eventueel ook rug en hals. Zeker voor de duurdere paarden of paarden die hoog in de sport moeten presteren kan het nuttig zijn om voor de röntgenologische keuring te kiezen, om niet voor onaangename verassingen te komen staan in de toekomst.

Het paard zal door een paardendierenarts gekeurd worden. De klinische keuring is een keuring waarbij een aantal standaardonderzoeken worden uitgevoerd. De algehele gezondheid, hart, longen en de gangen van het paard worden beoordeeld. Van elke keuring wordt een onderzoeksverslag gemaakt, dat de opdrachtgever na afloop ontvangt.

De klinische keuring vindt op de locatie plaats waar het paard gestald staat. Omdat ook de gangen van het paard uitvoerig bekeken worden is het belangrijk dat er voldoende plek is om het paard te laten lopen of longeren. Praktisch gezien is daar het volgende voor nodig: – Harde bodem op rechte lijn met een lengte van 30 meter ( 25-40 meter) – Longeercirkel met harde ondergrond met een diameter van 12 meter (8-14 meter) – Longeerbak met zandondergrond met een diameter van 14 meter (12-20 meter), bij voorkeur met aanleuning.

Na de keuring wordt besloten of het paard is goedgekeurd voor het doel waarvoor het gekocht wordt of dat er afwijkingen zijn gevonden die een risico inhouden voor de toekomst. Het kopen van een paard brengt altijd een risico met zich mee. Dat een paard vandaag gezond is, is geen garantie dat dat morgen nog steeds zo is. Het is daarom belangrijk om niet af te gaan op een oud keuringrapport, omdat er in de tussentijd natuurlijk wat gebeurd zou kunnen zijn. Daarnaast kan het prettig zijn om als koper zelf ook bij de keuring aanwezig te zijn, zodat eventuele vragen direct aan de keurend dierenarts gesteld kunnen worden.

Actueel

Allergie bij paarden

Het is weer heerlijk voorjaar! Helaas voor sommige paarden betekent dat wel dat het allergieseizoen weer begonnen is. We zien nu heel veel staart- en

Lees meer...