Loading...
Loading...

Paarden

Maak een afspraak voor uw paard

Voedingsconsult

Voeding is voor elk paard heel belangrijk. Toch doen we vaak wat we altijd gedaan hebben of wat we van een ander geleerd/afgekeken hebben. Maar wees ervan bewust: niet elk voer is hetzelfde, niet elk paard is hetzelfde en de behoefte van het paard is niet altijd hetzelfde.

Het is mogelijk om bij Dierenkliniek Ommen een voedingsconsult te laten doen. Dit kan nuttig zijn voor paarden die bepaalde voeding gerelateerde problemen hebben, voor dieren die moeten afvallen of aankomen of waarbij de behoefte anders wordt doordat ze meer aan het werk gaan of juist op rust. Maar natuurlijk kan het consult ook gebruikt worden voor een screening of de voeding nog klopt en past bij het paard.

Als eerste kijken we naar het paard. Daarbij kijken we onder andere naar de Body Condition Score (soort BMI voor paarden) en wat het ideale gewicht is voor het paard. Verder kijken we naar wat de behoefte is voor het dier, rekening houdend met klachten, leeftijd, arbeid, eventuele dracht en lactatie. Ook kijken we hoe het dier gehouden wordt, de huisvesting en dagelijkse bezigheid. Voor een volledige screening kan ook bloedonderzoek meegenomen worden in het consult.

Vervolgens kijken we naar het voer. Welk voer wordt gevoerd en wat is de kwaliteit en hoe wordt het bewaard?
We wegen het voer ook om te weten hoeveel er daadwerkelijk gevoerd wordt. We kunnen dit verder uitbreiden met een ruwvoeranalyse. Aan de hand daarvan kunnen we meer exacte berekeningen maken.

We kijken ook naar het krachtvoer wat gevoerd wordt en bekijken aan de hand van de etiketten van de verpakking wat erin zit, als die aanwezig zijn.

Ten slotte kijken we naar het voeren op zich. Hoe wordt er gevoerd, wanneer en door wie? Zo krijgen we een inzicht in hoe het paard de hele dag van voer wordt voorzien.

Het consult geeft ons een volledig inzicht. Aan de hand van alle gegevens komen wij met een advies op maat. Dit advies werken wij uit in een verslag, zodat alles duidelijk is terug te lezen. Met grafieken is ook een duidelijk overzicht of met het gegeven rantsoen aan de behoeften wordt voorzien.

Na 6 tot 8 weken volgt een evaluatie. Zo kunnen we kijken of we de goede kant opgaan en mogelijk nog bijsturen. De evaluatie en het bijsturen kan waar nodig herhaaldelijk plaatsvinden.

Dierenarts Viviènne van der Sluijs heeft de opleiding gevolgd tot voedingsconsulente en staat ingeschreven in het register voedingsconsulent paard. Inmiddels is zij bezig met het vervolgtraject. Voor vragen over het voedingsconsult kunt u op werkdagen bellen tijdens het telefonisch spreek uur tussen half 9 en 9.

Actueel

Allergie bij paarden

Het is weer heerlijk voorjaar! Helaas voor sommige paarden betekent dat wel dat het allergieseizoen weer begonnen is. We zien nu heel veel staart- en

Lees meer...