Loading...
Loading...

Paarden

Maak een afspraak voor uw paard

Chiropractie

De meest voorkomende reden dat een chiropractor wordt ingeschakeld, zijn problemen met beweeglijkheid of klachten van pijn en kreupelheid. Bij paarden zijn daarnaast de rij-technische problemen een belangrijke reden voor een behandeling.

Het kan zijn dat een paard makkelijker te rijden is op de ene hand dan op de andere hand of dat bijvoorbeeld aanspringen in galop problemen geeft. Ook bokken, steigeren of staken zijn signalen die zeer serieus moeten worden genomen. Mogelijk heeft een paard pijn of zijn er blokkades in de wervelkolom of het bekken. Loopt u ergens tegen aan en bent u benieuwd of chiropractie kan bijdragen om dit op te lossen, neem dan gerust contact op voor meer informatie.

De wervelkolom bestaat uit alle wervels vanaf de kop tot aan het puntje van de staart. De wervels beschermen het ruggenmerg, die vanaf de hersenen tot aan de lage rug doorheen de wervels loopt. De wervels zijn met elkaar verbonden door de tussenwervelschijven.

Vanuit het ruggenmerg vertakken zenuwen naar de rest van het lichaam, zowel naar alle benen/poten, spieren, staart enzovoort, als naar alle ingewanden en organen.

Het zenuwstelsel controleert en coördineert alle systemen in het lichaam. Het helpt je alle spieren te bewegen, maar maakt ook dat je precies weet waar een deel van je lichaam zich bevindt (proprioceptie) en dat je voelt of je pijn hebt. Het stuurt je organen aan en geeft feedback naar je hersenen hoe je organen functioneren. Op deze manier is het zenuwstelsel verantwoordelijk voor het behouden van de algehele gezondheid.

Een chiropractiebehandeling is gebaseerd op de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel, waarbij de wervelkolom een belangrijke rol speelt in de houding en de beweging van gewrichten, spieren en ledematen (biomechanica) van een persoon of dier.

Als delen van de wervelkolom niet optimaal functioneren (bewegen), heeft dit een effect op het zenuwstelsel. Dit kan als gevolg hebben dat een dier pijn heeft, stijf is of stijf loopt of bijvoorbeeld geen goede controle heeft over een gedeelte van het lichaam of kreupel is.

Door restricties in de wervelkolom te behandelen kunnen we de beweeglijkheid terugkrijgen en heeft dit een positief effect op het zenuwstelsel en de rest van het lichaam.

De hele wervelkolom wordt bij langs gegaan om te kijken waar zich restricties bevinden, zijn er wervels die niet goed kunnen bewegen, dan moeten deze worden losgemaakt.

Het losmaken gebeurt door een hele kleine, snelle beweging in precies de goede richting te maken. Alle kleine spiertjes rond een wervel die vast zitten, worden op deze manier als het ware wakker geschud, het zenuwstelsel krijgt dan de informatie dat die plaats weer kan bewegen en dus kan herstellen. Zo kunnen ook alle uitgaande en inkomende zenuwen op die plaats hun functie weer goed uitvoeren. Op die manier is er mogelijk niet alleen een effect op de directe beweeglijkheid, maar kan ook een effect merkbaar zijn ter hoogte van de ledematen of in de organen.

De behandeling van paarden vindt op stal plaats. Voor de behandeling is het belangrijk om het paard even te zien lopen. Zo wordt al een eerste indruk verkregen over eventuele kreupelheid en hoe het lichaam in zijn geheel beweegt.

Daarna wordt de wervelkom en omliggende spieren gepalpeerd (voelen) en behandeld. Soms is het nodig om met behulp van massagetechnieken de spieren los te maken, voordat de wervelkolom behandeld wordt.

Naast de wervelkolom is het ook mogelijk om de gewrichten van de ledematen te behandelen, dit hangt af van de klacht en het verloop van de rest van de behandeling.

Indien nodig kan ook het gebit bekeken worden en het zadel/hoofdstel gepast worden. Als dit mogelijke oorzaken zijn van de klacht kan een gebitsbehandeling ingepland worden of kan het nodig zijn een afspraak te maken met een zadelpasser/maker.

Als paardeneigenaar is er vaak ook veel wat u zelf kunt doen tussen behandeling door. Hiervoor zult u ook een passend advies meekrijgen in oefeningen of stretches bijvoorbeeld.

Na de behandeling is meestal direct al verschil zichtbaar in de manier van lopen, het paard zal soepeler bewegen en ontspannen zijn over het algemeen. Effect van de behandeling kan ook nog in de dagen erna zichtbaar worden, tot een week na de behandeling.

In sommige gevallen is het advies om een aantal dagen niet te rijden en het paard niet te belasten. Maar beweging is juist heel goed en belangrijk. Een kwartier wandelen direct na de behandeling en veel naar buiten zijn bevorderlijk voor ontspanning van de spieren en herstel.

Vaak kunt u als eigenaar zelf ook wat doen voor uw paard. U krijgt dan specifieke oefeningen mee voor uw paard, zoals stretchoefeningen of oefeningen aan de had. Dit kan herstel bevorderen en helpen bij een goede spieropbouw en stabiliteit.

De Equiband is een longeerhulp die kan bijdragen bij het versterken van rug-, buik- en halsspieren.

Actueel

Allergie bij paarden

Het is weer heerlijk voorjaar! Helaas voor sommige paarden betekent dat wel dat het allergieseizoen weer begonnen is. We zien nu heel veel staart- en

Lees meer...