Loading...
Loading...

Paarden

Maak een afspraak voor uw paard

Castratie

De leeftijd van castreren is in de praktijk meestal tussen de 1 en 2 jaar leeftijd, omdat de jonge hengsten dan typisch hengstengedrag beginnen te vertonen onder invloed van het toenemende testosterongehalte. Het is belangrijk dat op het moment van castreren beide testikels zijn ingedaald. Wanneer één van de testikels zich nog in de buikholte bevindt, zijn er meer risico’s op complicaties en is het verstandig dat de operatie in een kliniek plaatsvindt. Castreren doen we het liefst in het voorjaar, omdat er op dat moment nog weinig insecten zijn, waardoor de kans op wondinfecties aanzienlijk kleiner is.

Castratie van een hengst gebeurt bij u thuis in het weiland. De hengst wordt eerst onderzocht of hij gezond is en of beide testikels zijn ingedaald. Daarna wordt hij onder narcose gebracht zodat de castratie plaats kan vinden bij het liggende paard. We passen de zogenaamde half-bedekte manier toe. Dit betekent dat er na de operatie geen open verbinding bestaat met de buikholte. Dit verkleint aanzienlijk de kans op ernstige complicaties. Wij komen altijd met twee collega’s en blijven totdat het paard weer goed staat en wakker is.

Actueel

Allergie bij paarden

Het is weer heerlijk voorjaar! Helaas voor sommige paarden betekent dat wel dat het allergieseizoen weer begonnen is. We zien nu heel veel staart- en

Lees meer...