Loading...
Loading...

Paarden

Maak een afspraak voor uw paard

Fructaan in het gras

Fructaan is een soort suiker wat door gras wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Dit fructaan gebruikt de plant om te groeien. Soms is die groei niet mogelijk en wordt het opgeslagen in de plant. Dit kan door te lage temperatuur, te weinig water of te weinig voedingsstoffen in de grond. Bij veel zonlicht wordt er meer fructaan gemaakt.

De hoeveelheid suiker in gras wisselt dus constant.

Voor paarden die gevoelig zijn voor suiker in verband met PPID of insulineresistentie of insulinedysregulatie is het belangrijk om niet te weiden op momenten dat het fructaangehalte hoog is in het gras. Dit verhoogt namelijk aanzienlijk de kans op hoefbevangenheid.

Voor deze paarden zijn een aantal momenten extra gevaarlijk;

– Na een zonnige dag aan het eind van de dag

– Op een zonnige dag als de temperatuur onder de 15 graden blijft

– Na een nacht met temperatuur onder de 5 graden de hele dag

– Bij een water- en/of voedingsarme grond

– Bij kort gemaaid/gegraasd gras.

Om het wat makkelijker te maken is er een fructaan-index gemaakt, waar te zien is wanneer het paard wel of niet geweid kan worden. 

Hieronder moet dan de fructaanindex komen, zie onderstaand stukje van de website waar dit vandaan komt:

Inbouwen

Om de fructaan-index op je website in te bouwen kopieer je de onderstaande code uit het witte venster. Hierna open je de HTM of HTML pagina waarop je de fructaan-index wil plaatsen met een tekst-editor zoals Notepad of Kladblok. Daarna plak je de code op de plek waar je de fructaan-index wil hebben en klaar: Je pagina heeft nu een professioneel uitziende Fructaan-index!

 

Frans Veldman

(Laatst gewijzigd op 14 Februari 2018)

Actueel

Allergie bij paarden

Het is weer heerlijk voorjaar! Helaas voor sommige paarden betekent dat wel dat het allergieseizoen weer begonnen is. We zien nu heel veel staart- en

Lees meer...