Maak een afspraak voor uw paard
Kreupelheid
Kreupelheden zijn de belangrijkste groep aandoeningen bij paarden. Een kreupelheid kan door veel verschillende problemen veroorzaakt worden, van een onschuldige hoefzweer tot een moeilijke peesblessure. Daarom is het goed om de oorzaak te achterhalen en gericht te kunnen (be)handelen.
De dierenartsen van Dierenkliniek Ommen zijn er met hun kennis en expertise op voorbereid om kreupelheden te onderzoeken en tot een zo duidelijk mogelijke diagnose te komen om daarna de beste behandeling voor de kreupelheid te kiezen.
Het kreupelheidsonderzoek bij het paard omvat in grote lijnen de volgende facetten:
- Lopen in rechte lijn en op de volte.
- Zo nodig beoordeling onder het zadel.
- Onderzoek van benen, rug en hals van het paard
- Buigproeven, waarbij bewust bepaalde gewrichten en/of structuren belast worden.
- Verdovingen van delen van het been en/of gewrichten ten einde de oorzaak van de kreupelheid te lokaliseren.
- Wanneer de locatie van het probleem duidelijk is, maar toch verder onderzoek vereist is zoals röntgen- of echo-onderzoek, zullen we u hiervoor doorverwijzen naar een geschikte kliniek in de buurt. Dierenkliniek Ommen heeft goede contacten met omliggende klinieken waarnaar kan worden doorverwezen.
- Als één en ander niet tot een tevredenstellende diagnose leidt kan er nog besloten worden tot nucleaire scintigrafie, MRI etc. welke vaak enkel in grotere klinieken kan plaatsvinden.
Nageltred is het binnendringen van een scherp voorwerp in de hoef, bijvoorbeeld een spijker. Als dat gebeurt, loopt het paard vaak direct kreupel. De eerste reactie is om het voorwerp te verwijderen, maar het beste is om eerst te overleggen met een van onze dierenartsen. Voor de dierenarts is het belangrijk om te weten waar de spijker de hoef in is gegaan, hoe diep en welke richting om in te schatten of er vitale onderdelen geraakt kunnen zijn.
Soms loopt het paard alweer veel beter als het voorwerp verwijderd is. Maar ook dan moet het paard verder onderzocht en eventueel behandeld worden. Er kan met het voorwerp vuil binnengedrongen zijn in de hoef dat in een later stadium een ontsteking kan veroorzaken.
Als het paard op een voorwerp gaat staan, bijvoorbeeld een steentje, dringt het voorwerp niet in de hoef, maar zorgt wel voor een kneuzing. Deze kneuzing kan gaan ontsteken en een hoefzweer worden. Ook vuil of een steentje in de witte lijn kan een ontsteking veroorzaken en zo een hoefzweer geven. Bij de ontsteking ontstaat vaak pus die druk geeft op de hoef, waardoor het paard heel pijnlijk loopt. De pus in de hoef zoekt een weg naar buiten, dat is vaak naar beneden door de zool heen, of naar boven langs de kroonrand. Een van onze dierenartsen of een hoefsmid kan de zweer openleggen, zodat de pus eruit kan. Vaak is de druk dan weg en is de ergste pijn weg. Soms is de plek van de zweer niet goed te lokaliseren en kan de zweer niet opengelegd worden. Het advies is om de hoef te weken in soda of biotex zodat de hoef zacht wordt en de zweer kan rijpen. Na een aantal dagen kan dan weer geprobeerd worden de zweer open te leggen of knapt het vanzelf open.
Rotstraal is een bacteriële infectie in de straalgroeve van de hoef. Langdurig in een vieze, natte stal staan is een risico op rotstraal. De hoef wordt door het vocht zacht waardoor bacteriën eerder de hoef kunnen binnendringen. Bij rotstraal komt er grijs, stinkend vocht vrij, de straal neemt langzaam af en het hoorn van de hoef wordt zwart en zacht. De hoef is aan het wegrotten.
In eerste instantie is de hoef schoonmaken en een schone stal een belangrijk aspect in de behandeling. Verder kan uw hoefsmid of een van onze dierenartsen de aangetaste delen wegsnijden en indien nodig een verdere behandeling inzetten.
Wilt u meer weten over rotstraal, op deze website, https://hoofnerd.nl/, staat uitgebreide informatie over het herkennen en behandelen van rotstraal, zodat u ook zelf leert zien of de straal van uw paard gezond is.
Straalkanker is geen echte kanker zoals andere tumoren, maar eigenlijk een diepgaande infectie van de straal en soms ook verdere delen van de hoef. De exacte oorzaak is nog niet bekend en meestal zijn er meerdere factoren betrokken in het ontstaan van straalkanker: een slechte algemene weerstand, hoge verzenen (waardoor een verminderd hoefmechanisme en meer opstapeling van vuil), omgevingsfactoren (urine, mest en ander vuil) en rotstraal. Rotstraal wordt vaak gezien als de voorloper van straalkanker en daarom is het uitermate belangrijk om dit onder controle te krijgen.
De behandeling van straalkanker is gericht op het verwijderen van aangetast weefsel en het onder controle krijgen van de infectie. Straalkanker is erg pijnlijk voor het paard en soms is het lastig onder controle te krijgen. Maakt u zich zorgen om de hoeven van uw paard of heeft u een vermoeden van straalkanker? Dan kan een vroege diagnose een grotere kans op genezing geven, neem gerust contact op voor vragen hieromtrent.
Hoefbevangenheid is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. Deze ontsteking geeft ook druk in de hoef en is enorm pijnlijk voor het paard. Het paard zal daarom pijnlijk gaan lopen of helemaal niet meer willen lopen. In een poging om de hoeven te ontlasten, zal het paard om en om een been willen ontlasten of willen gaan liggen. Bij langdurige (chronische) hoefbevangenheid bestaat de kans dat het hoefbeentje los komt van de hoefwand en gaat kantelen of zakken.
Oorzaken kunnen liggen in de voeding, overbelasting, stofwisselingsziekten of ziektes waarbij gifstoffen in het bloed komen of bloedvergiftiging veroorzaken.
Behandeling zal bestaan uit het aanpakken van de oorzaak en daarnaast pijnbestrijding en verminderen van de druk in de hoeven. Dit kan met medicijnen, maar ook kan een paard enorm veel baat hebben bij het staan op een zachte ondergrond of door hoefschoenen met zachte zooltjes bijvoorbeeld. Hoe sneller hoefbevangenheid onderkend wordt, hoe groter de kans is dat het paard kan herstellen.
Voeding kan een enorme rol spelen bij het ontstaan en herstel van hoefbevangenheid, daarom is het verstandig om samen met onze voedingsconsulent Viviènne van der Sluijs het voerregime van uw paard of pony door te nemen en te optimaliseren. Daarover leest u hier meer.
Heeft u een vermoeden van hoefbevangenheid, neem dan contact op met Dierenkliniek Ommen voor advies of een bezoek van een van onze dierenartsen.
Hoefkatrol is een mechanisme in de hoef, waarbij de diepe buigpees over de achterkant van het straalbeentje loopt met een soort katrolwerking. Overmatige slijtage kan leiden tot een (chronische) ontsteking in dat gebied. Deze overmatige slijtage kan ontstaan door een plotselinge belasting van de buigpees, bijvoorbeeld door verstappen of door een (chronische) overbelasting, bijvoorbeeld door een verkeerde hoefstand of trainen met onvoldoende demping. Er schijnt ook een erfelijke factor in het spel te zijn.
Hoefkatrolontsteking komt bijna altijd aan de voorbenen voor. Vaak zijn beide benen aangetast en daardoor is kreupelheid soms moeilijk te zien. Soms is enkel een verminderde werklust te zien of protest wanneer er meer druk op de voorbenen komt. Soms wordt een terugkerende kreupelheid gezien en steeds vaker struikelen. De behandeling en prognose is afhankelijk van de ernst en mate van beschadiging.
Spat is artrose (slijtage) in het spronggewricht. Het spronggewricht bestaat uit meerdere kleine gewrichtjes. Spat lokaliseert zich in de onderste 2 gewrichtjes. De slijtage kan uiteindelijk zo ernstig worden dat ook het bot wordt aangetast. Mogelijke oorzaken van beschadiging in het spronggewricht zijn ouderdom, overbelasting, blessure en mogelijk speelt er ook een erfelijke factor mee.
De mate van kreupelheid is heel wisselend en ook afhankelijk van de ernst en de hoeveelheid schade. Meestal wordt er in een vroeg stadium stijfheid en startkreupelheid gezien. Later kan de kreupelheid verergeren en kunnen er zachte en/of harde zwellingen aan de buitenkant te zien zijn. Spat is niet te genezen, het slijtageproces kan wel door verschillende therapieën geremd worden.
Niet alle problemen van het bewegingsapparaat of kreupelheden hebben hun oorsprong in het been of de ondervoet. Dit kan ook uit de hals, de rug of het bekken komen. Met behulp van chiropractie, massagetechnieken en stretch-oefeningen wordt het lichaam als geheel, de wervelkolom en de omliggende spieren behandeld. Klik hier om meer over chiropractie te lezen.
Actueel
Nieuwe collega! Linde Berenst
Hoi! Mijn naam is Linde Berenst en ik woon in Hardenberg. Sinds 3 april 2023 ben ik werkzaam bij Dierenkliniek Ommen. Tijdens mijn opleiding heb
Allergie bij paarden
Het is weer heerlijk voorjaar! Helaas voor sommige paarden betekent dat wel dat het allergieseizoen weer begonnen is. We zien nu heel veel staart- en
Neem tijdens de goede voornemens van het nieuwe jaar ook uw paard mee!
Veel van ons vinden dat we wel wat gewicht mogen verliezen en het begin van het nieuwe jaar is vaak het punt om te beginnen.