Telefoon
0529-456000
Castratie
Hieronder een fotoreportage van de castratie van een paard.
 
Er zijn verschillende manieren van castreren bij een paard. Dit is een liggende castratie op de half-bedekte manier. Dit houdt in dat er na de operatie geen openverbinding met de buikholte is, in tegenstelling tot de manier van castreren die gebruikt wordt met de staande methode. Bij de staande methode is er een kans dat de darmen via de operatiewond naar buiten komen en dat de zaadstomp gaat bloeden doordat deze niet afgebonden wordt, maar alleen gekneusd. Deze complicaties kunnen enige tijd na de ingreep optreden, wanneer het paard alweer thuis op stal staat. De half-bedekte methode bij het liggende paard is, ons inziens, de meest veilige methode voor het paard.
 
De hengst wordt eerst onderzocht en krijgt dan zijn narcosemiddelen toegediend. Als het dier ligt wordt hij zo neergelegd dat de castratie plaats kan vinden. Het operatiegebied wordt gewassen en gedesinfecteerd.
      

De testikels worden extra verdoofd en het scrotum wordt geopend. De beide testikels worden uit het scrotum geduwd. De kneustangen worden geplaatst, de ligatuur (de afbindhechting ligt ongeveer 2 cm achter de kneustang) wordt geplaatst.
  

De testikels kunnen nu verwijderd worden. De huidsnede wordt niet gehecht, zodat eventueel wondvocht goed kan draineren en het scrotum is bovendien zeer gevoelig.
  

 
 De verwijderde testikels.
Na de narcose wordt het paard weer in de benen geholpen. Een half uur geleden nog hengst en nu ruin....