Telefoon
0529-456000
De keuring
De keuring van een paard. Goede paarden zijn vaak kostbaar en de koper van het paard zal dan ook graag door middel van een keuring meer zekerheid willen krijgen over de kwaliteit van het dier dat hij wil aanschaffen. Ook verzekeringsmaatschappijen eisen meestal een keuringsrapport voordat zij een paard verzekeren.
 
Bij dierenkliniek Ommen kunt u het paard voor een klinische keuring aanbieden. Het paard zal dan door een paardendierenarts klinisch gekeurd worden.
 
De klinische keuring is een keuring waarbij een aantal standaardonderzoeken worden uitgevoerd. De algehele gezondheid, hart, longen en de gangen van het paard worden beoordeeld. Van elke keuring wordt een onderzoeksverslag gemaakt, dat de opdrachtgever na afloop ontvangt.
 
Hieronder een impressie van een klinische keuring van een jonge IJslandse merrie.
 
Het paard wordt helemaal nagekeken en het signalement wordt gecontroleerd. De ogen, de tanden (de leeftijd) en het lichaam wordt geheel bevoeld, bekeken en gecontroleerd op afwijkingen.
 
De benen van het paard worden gevoeld. De hoeven beklopt en bekeken.
 
Hart en longen worden geluisterd.
 
De luchtpijp wordt bevoeld en het strottenhoofd getest op gevoeligheid. De lymfeknopen worden bevoeld en de voorhoofdsholtes beklopt.
 
De knieën van het paard worden beoordeeld.
De buigproeven worden gedaan, waarna het gangwerk van het paard beoordeeld wordt.
 
Daarna wordt het paard beoordeeld tijdens het lopen op de volte met een harde en een zachte ondergrond. Waarna het hart en longen na inspanning weer beoordeeld worden en de tijd die het dier nodig heeft om te herstellen van deze inspanning.