Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Xenia , Duitse herder met huidproblemen

Dit is het verhaal van Xenia, een Duitse Herder van 7 jaar. Twee jaar geleden heeft ze na het krijgen van haar tweede nest huidproblemen gekregen. Ze had veel jeuk, de huid was vettig en stonk. De haren vielen uit op de buik en de onderkant van de hals en haar huid verkleurde helemaal zwart. De eigenaren hebben met hun dierenarts veel geprobeerd, maar dat mocht niet baten.

Ten einde raad zijn de eigenaren naar Trea Kroeske gegaan (zij is gelieerd aan een bedrijf in fytotherapeutische producten) met de vraag of zij Xenia wilde verzorgen en proberen een oplossing te vinden. Als het haar niet zou lukken om Xenia een beter te leven te geven, zou het er erg somber uit zien. Toen Xenia arriveerde op 7 juli is zij direct begonnen met een hypo-allergeen dieet en diverse kruidenproducten om het lichaam te schonen, zodat er daarna een goed bloedonderzoek zou kunnen plaatsvinden.

 

Eind juli 2006 kwam Xenia voor het eerst in Dierenkliniek Ommen, zie onderstaande foto:

Ze had een nare geur bij haar en leek niet meer echt op een Duitste herder. We zijn begonnen met het onderzoeken van haar algemene toestand en het maken van afkrabsels. Ook haar oren waren behoorlijk ontstoken en pijnlijk.

Buiten haar vacht- en oorproblemen waren er geen aanmerkingen op haar lichamelijke toestand. Uit de afkrabsels bleek dat ze geen nare beestjes in haar vacht of huid had. Hierna hebben we nog bloed afgenomen en een bacteriologisch onderzoek en een schimmelkweek ingezet van de huid en de oren.

Afwachtende van de uitslag is er een start gemaakt met het behandelen van de oren en heeft Xenia een kuur meegekregen om de ontstekingen in de huid te behandelen.

 

Uit het bloedonderzoek bleek dat Xenia een primair schildklierprobleem heeft. Dit houd in dat haar schildklier niet genoeg schildklierhormoon aanmaakt.

De schildklier is een klein orgaan dat zich in het halsgebied bevindt, onder het strottehoofd, tegen de luchtpijp. De schildklier bestaat uit twee delen (kwabben of lobben), de linker en de rechter kwab.

De schildklier maakt hormonen die het tempo van de stofwisseling in het lichaam besturen. De schildklier is dus als het ware de thermostaat van het lichaam. Hierdoor zien we soms dat de hond minder actief is en er kale plekken of andere huidveranderingen kunnen ontstaan. Ze verliezen ondervacht en door het vasthouden van vocht in de huid kan de hond soms heel droevig kijken.

 

Xenia heeft daarvoor medicijnen gekregen en na een maand ging het stukken beter met Xenia. Zie ook de foto:

Ze voelde zich stukken beter en ze rook niet meer zo vies, het krabben was opgehouden en de oren een waren stuk beter.

 

Gelukkig zette deze stijgende lijn zich voort en na wat afsluitend onderzoek is besloten dat Xenia weer terug mocht naar haar oorspronkelijke eigenaar. Ze moet de rest van haar leven wel tabletten voor haar schildklier blijven gebruiken en voor haar huid op een speciaal dieetvoer blijven, tevens word haar lichamelijke toestand ondersteund door de kruiden van Thea. In oktober was de grote dag, ze ging weer terug naar haar eigenaren, die heel gelukkig waren dat Xenia zich weer een echte hond voelde. Zie onderstaande fotos:

Actueel

Let op! Grasaren!

Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes

Lees meer...