Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

De ziekte van Cushing

Bij middelbare / oudere honden komt nog wel eens de ‘ziekte van Cushing’ voor. Honden met het syndroom van Cushing drinken en plassen veel en hebben extreme honger. Ze hebben vaak een slechte vacht, een dunne huid en een hangbuik. Soms hijgen ze veel en ze hebben vaak spierzwakte.

Bij deze ziekte is er sprake van te hard werkende bijnieren. Bijnieren zijn kleine kliertjes die bij de nieren in de buurt liggen. Deze worden aangestuurd door de hypofyse, een klier aan de onderzijde van de hersenen. Ze produceren hormonen, onder andere het stresshormoon cortisol. De symptomen die je bij de ziekte van Cushing ziet zijn een gevolg van de hoge concentratie cortisol in het lichaam.

Cushing wordt in 85% van de gevallen veroorzaakt door een goedaardige tumor in de kop (uitgaande van de hypofyse), in de andere gevallen door een kwaadaardige tumor in de buik (uitgaande van de bijnier). De ziekte is vaak goed te behandelen.

Veel voorkomende symptomen bij de ziekte van Cushing zijn:

  • Veel drinken, veel plassen
  • Toegenomen eetlust, een dikke buik
  • Dunne vacht en kaalheid
  • Hijgen
  • Spierzwakte, afname spieren
  • Uitblijven van de loopsheid

Soms voorkomende symptomen bij de ziekte van Cushing zijn:

  • Suikerziekte
  • Blaasontsteking
  • Pigmentvlekken en soms kalkophopingen in de huid

Meestal is de oorzaak een goedaardige tumor in de hypofyse, een klier onder de hersenen. Deze zorgen dat er teveel van het hormoon wordt geproduceerd die de bijnieren aanstuurt. Daardoor gaan de bijnieren te hard werken en die gaan teveel cortisol produceren. In andere gevallen groeit er een kwaadaardige tumor in de bijnier, waardoor deze teveel cortisol gaat produceren. Dit kan hetzelfde ziektebeeld geven.

 

 

 

Het meest opvallend bij een hond met de ziekte van Cushing is over het algemeen het vele drinken. Omdat meerdere ziektes hierbij een rol kunnen spelen, zal de dierenarts in eerste instantie een goed lichamelijk onderzoek verrichten en u vragen stellen om meer te weten te komen. Verder zal u gevraagd worden wat ochtendurine mee te nemen als het probleem vooral bij het vele drinken en vele plassen ligt.

Daarnaast wordt over het algemeen een bloedonderzoek gedaan om een indruk te krijgen van de orgaanfuncties en andere oorzaken uit te sluiten. Vaak zien we bij de ziekte van Cushing duidelijk verhoogde leverwaarden in het bloed, wat weer een aanwijzing is voor deze ziekte (maar wat ook op een leverziekte kan duiden!).

Om de diagnose definitief rond te krijgen doen we een drie daagse urine test. U moet dan op 3 achtereenvolgende dagen ochtendurine opvangen en gekoeld bewaren. Op dag 2 van de test moet u 3x tabletjes ingeven die u van ons meekrijgt. De urine wordt opgestuurd naar een gecertificeerd labotorium en op basis van de uitslag kunnen we zeggen of uw hond de ziekte van Cushing heeft en of deze vanuit de hypofyse komt of vanuit de bijnieren.

Zodra we de diagnose rond hebben en precies weten waar het probleem zit kunnen we met u als eigenaar overleggen wat de beste oplossing is voor u en uw hond. Van een behandeling knappen ze vaak goed op en is het vele drinken en vele plassen verleden tijd, ook kan de vacht weer goed gaan herstellen.
Een kwaadaardige bijniertumor kan het beste geopereerd worden. Als de tumor is uitgezaaid (dit is te zien op een röntgenfoto van de longen) is een medicamenteuze behandeling mogelijk om het proces wat te remmen.
Als de oorzaak van de Cushing een hypofysetumor is, behandelen we meestal medicamenteus. Deze capsules moeten de rest van het leven van de hond worden gegeven. We moeten met regelmatige controles kijken wat de beste hoeveelheid tabletten is om te geven. Deze behoefte kan soms in de loop van de tijd veranderen. Omdat de medicijnbehoefte in de loop van de tijd kan veranderen (vaak neemt die behoefte af) is het belangrijk, dat de hond onder controle blijft bij de behandelend dierenarts. Het komt ook voor dat er een hele grote tumor zit, dan heeft het operatief verwijderen van deze hormoonklier in het hoofd de voorkeur. Om de grootte van een hypofysetumor te meten is een CT-scan nodig.

Actueel