Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Patellaluxatie

Patella luxatie is een knieschijfverplaatsing. Dit is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid bij de hond. Bij kleine hondenrassen schuift de knieschijf of patella meestal naar de binnenkant van de knie. Bij grote rassen naar de buitenkant. Vaak is er iets fout in de anatomie van de knie waardoor de knieschijf uit zijn gleuf glijdt.

Het betreft meestal jonge honden en het begint vaak met een wisselende kreupelheid dat vaak erger wordt. De hond kan soms helemaal gewoon lopen en dan opeens de poot een paar stappen optillen.

In de helft van de gevallen komt de aandoening aan beide knieën voor. Bij de volgende hondenrassen zien we deze patella luxatie het meest: kleine Poedel, Yorkshire Terriër, Maltezer, Chihuahua, Shi-Tzu, Pekingees en de Dwergkeeshond.

Er bestaan verschillende gradaties in de patella luxatie. Van een vorm die spontaan terug schiet tot een vorm van patella luxatie waarbij de hond niet meer op zijn poot kan staan. Pijn ontstaat door het heen en weer schieten van de knieschijf en/of door beschadigd kraakbeen.

De diagnose van een patella luxatie is door een dierenarts eenvoudig te stellen. Soms maakt hij een röntgenfoto om te kijken of er al artrose aanwezig is. Ook kan hij zo goed zien of de poot een bepaalde kromming heeft.

Behandeling hoeft niet altijd. Bij lichte luxaties kan de hond er mee leren leven. Als de klachten erger zijn kunnen er, naar gelang de ernst van de patella luxatie, verschillende chirurgische ingrepen gedaan worden. De kniesleuf waarin de knieschijf glijdt, kan uitgediept worden. Ook kan het gewrichtskapsel opgespannen worden aan de ene kant en aan de andere kant juist losgemaakt worden. Soms wordt er nog een extra bandje geplaatst of een botkam wordt verplaatst van het onderbeen.

De chirurg bepaalt vaak tijdens de operatie wat er nodig is om de knieschijf weer op zijn normale positie te laten glijden.

Na de operatie moet de hond revalideren. Pijnstilling is een must en ook een gewrichtsherstellend preparaat is aan te raden. Dit alles gebeurt in overleg met de dierenarts. Bij Dierenkliniek Ommen kunt u terecht voor een diagnose en eventuele behandeling van de patella luxatie.

Actueel