Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Teken

Teken zijn parasieten die bloed zuigen bij zoogdieren, mensen en vogels. Ze zitten in het gras en op struiken en zitten te wachten tot hun prooi voorbijkomt.
De laatste jaren is er een duidelijke toename van het aantal teken en door teken overgebrachte ziekten bij mens en dier. Teken komen vooral voor in de periode maart t/m oktober.

Er zijn verschillende ziekten die teken over kunnen brengen. Overdracht van ziekten vindt doorgaans pas 48 uur na het aan hechten plaats. De belangrijkste ziekten zijn:

Borreliose

Deze ziekte wordt ook wel ziekte van Lyme genoemd en wordt veroorzaakt door een bacterie die door teken wordt overgebracht. De ziekte gaat gepaard met koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Er kunnen ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in latere stadia kunnen organen beschadigd worden.


Babesiose

Deze ziekte wordt ook wel piroplasmose genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die door teken worden overgebracht. Ze tasten de rode bloedlichaampjes aan en vernietigen deze. Bloedarmoede is dus ook het meest voorkomende symptoom van babesiose. Andere symptomen zijn hoge koorts, rode of groenachtige urine en geelzucht. Deze ziekte komt vooral in het Middellandse zeegebied voor, maar wordt ook steeds vaker in Nederland aangetroffen.


Ehrlichiose

Deze ziekte wordt ook wel rickettsiose genoemd en wordt veroorzaakt door parasieten die in bepaalde witte bloedcellen leven en worden overgedragen door teken. Dieren die acuut ziek worden, kunnen lijden aan hoge koorts, sloomheid, gebrek aan eetlust, opgezette lymfklieren en bloedingen. Dieren die chronisch ziek zijn vermageren en hebben grotere neiging tot bloedingen.

De teek zit alleen met zijn kop in de huid. Wat u ziet is het lichaam van de teek. Gebruik nooit alcohol, olie of een sigaret bij het verwijderen van de teek. De teek kan hierdoor gaan braken waardoor de kans op besmetting met ziekten toeneemt.

Als u een middel gebruikt wat opgenomen wordt in het bloed, als Bravecto, dan hoeft u niets te doen. Binnen 12 uur na aanhechting treedt de teken dodende werking op en zal de teek uitvallen.

Als u bovenstaande middel niet gebruikt kunt u het beste u de teek verwijderen met een speciale tekentang. U plaatst deze tang om de teek zo dicht mogelijk tegen de huid aan. Vervolgens draait u een slag linksom of rechtsom en laat de teek los. Het is verstandig uw dier elke dag te controleren op teken.

Indien de eierstokken voor de eerste loopsheid worden verwijderd is de kans op melkkliertumoren kleiner dan 1%.

Na de eerste loopsheid is deze kans al gestegen tot ongeveer 7%. Door een paar loopsheden met sterilisatie te wachten gooit u dus het belangrijkste voordeel weg!

Verkregen urine incontinentie kan soms optreden bij een gesteriliseerde hond. Dit komt doordat er minder weerstand is in de plasbuis, door verandering in de hormoonhuishouding. Als dit optreedt is dat vaak bij de oudere hond. Dit is op te lossen door tabletten te geven. Om het allemaal verwarrender te maken, is de kans op het optreden van de urinecontinentie verkleind als de teef een loopsheid doormaakt.

Suikerziekte bij de hond komt vrijwel uitsluitend voor bij oudere teven direct na de loopsheid. De niet drachtige teven produceren namelijk ook langdurig zwangerschapshormoon, Progesteron. Dit progesteron leidt tot groeihormoonproductie in de melkklieren en dit maakt het lichaam ongevoelig voor insuline. Hierdoor kan suikerziekte ontstaan.

Baarmoederontsteking komt vrijwel uitsluitend na de loopsheid voor bij oudere teven. Herhaalde hormoon cycli geven een blijvende verandering in het baarmoederslijmvlies die we CEH noemen. Hierbij ontstaat een verdikt slijmvlies met vele cysten erin. Dit maakt de baarmoeder gevoelig voor infectie. Deze infectie treedt vrijwel altijd aansluitend aan de loopsheid op omdat dan de baarmoedermond opengaat.

Indien dit optreedt is verwijdering van baarmoeder met eierstokken de enig juiste therapie. Sommige honden ontwikkelen steeds ongeveer 2 maanden na de loopsheid schijndracht. Dit leidt tot ongewenst gedrag, namelijk piepen, onrust, graafgedrag, slepen met knuffels en melkklierzwelling. Sommige honden worden er sloom van. Eigenlijk is dit een normaal verschijnsel: niet gedekte wolventeefjes helpen in de natuur de pups van de dominantere teefjes groot te brengen.

Verder is het een voordeel voor de hond niet twee maal per jaar 3 weken aan de lijn te hoeven ter voorkoming van weglopen en ongewenste dekking.

Er zijn verschillende manieren om uw hond te beschermen tegen teken. Deze middelen zorgen er niet voor dat uw dier geen teken meer krijgt, maar zorgen ervoor dat de teek dood gaat zodra deze zich vasthecht in de huid. De teek zal binnen de werkingsduur van het middel na aanhechting dood gaan, waardoor de kans op ziekten aanzienlijk kleiner wordt. Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die tegen teken werken:

1. Tabletten

Er zijn tabletten die de hond beschermen tegen teken. Na inname is de hond beschermd tegen vlooien en teken. Binnen 8 uur na aanhechting van vlooien en binnen 12 uur na aanhechting van teken, vallen deze er dood af. De werkingsduur kan verschillend zijn, van 1 maand tot wel 3 maanden. Vraagt u hiervoor informatie bij een van de medewerkers van Dierenkliniek Ommen.

2. Sprays

Deze sprays kunnen aangebracht worden op de vacht van de hond. Dit moet daarna even licht ingemasseerd worden. Zij vormen een beschermlaagje over de vacht van de hond. Sprays werken gemiddeld vier weken.

3.Tekenband

Deze band ziet eruit als een vlooienband. Hij moet vrij strak (twee vingers tussen de huid en de band) rond de hals van de hond bevestigd worden omdat de werkzame stof pas voldoende vrij komt bij wrijving met de huid. Tekenbanden hebben een gemiddelde werkingsduur van zes maanden.

4.Pipetten

Deze pipetten bevatten een vloeistof en moeten op de huid tussen de schouderbladen leeg gedrukt worden. De vloeistof verspreid zich dan vanzelf over de rest van het lichaam. Deze middelen werken gemiddeld vier weken.

De meeste middelen tegen teken zijn ook werkzaam tegen vlooien etc.

Voor de juiste preventiemiddelen tegen teken kunt u contact opnemen met de dierenartsassistenten van Dierenkliniek Ommen. Zij kunnen u adviseren over de juiste preventiemaatregelen voor uw kat tegen teken.

 

Actueel