Maak een afspraak voor uw hond
Hart en bloedvaten
Hartproblemen komen regelmatig voor bij honden en katten. Het kan zijn dat het probleem al bij de geboorte aanwezig is, het kan ook zijn dat het pas op latere leeftijd ontstaat.
Soms ontstaat het hartprobleem pas als de hond of kat al ouder is. Veel eigenaren merken dit doordat hun dier minder uithoudingsvermogen krijgt, gaat hoesten of een dikke buik krijgt. Sommige dieren krijgen last van flauwtes, deze moeten niet verward worden met een epilepsieaanval. Een kat kan bijvoorbeeld plotseling last krijgen van achterhandverlammingen.
Ook gebeurt het vaak dat de eigenaar nog niets merkt maar dat een “ruis” of “ritmestoornis” gevonden wordt tijdens de jaarlijkse vaccinatiecontrole. Een onderzoek moet dan uitmaken hoe erg het probleem is.
Een ruis betekent meestal dat er lekkage is van een hartklep en dat het hart minder efficiënt kan werken. Als het hart minder efficiënt werkt, zal het harder zijn best moeten gaan doen om toch hetzelfde effect te geven en hierdoor nog sneller gaan ‘slijten” . Het doel van verder onderzoek en/of hartmedicatie is dat uw huisdier een langer en kwalitatief beter leven gaat krijgen. Behandeling is meestal mogelijk!
Bij twijfel over de conditie van uw hond of kat is controle altijd zinvol. Hoe eerder behandelt hoe beter. Het zal duidelijk zijn dat problemen bij een hond eerder opvallen dan bij een kat, omdat daar meestal niet dagelijks mee gewandeld wordt.
Het onderzoeken van de hartfunctie doen we aan de hand van het ausculteren (luisteren met fonendoscoop) en het voelen naar de polsslag.
Aanvullend kunnen we een röntgenfoto van de borstkast maken om de grootte van het hart te inventariseren en te beoordelen hoe het met de longen gaat. Daarbij kunnen we ook een echo van het hart maken om te beoordelen hoe het met de efficiëntie van de pompfunctie van het hart is.
Bij honden met een hartgeruis en klinische symptomen kunnen we ook bloedonderzoek doen om te beslissen of deze symptomen van oorsprong met de hartfunctie te maken hebben.
Medicatie is afhankelijk van een aantal factoren en wordt voorschreven per individu. Er zijn verschillende soorten hartmedicatie. Meestal krijgt een patiënt verschillende tabletten, dit zijn dan verschillende soorten medicatie die samenwerken zowel op het hart als op de perifere bloedvaten, waardoor de hartfunctie verbetert.
Verder zijn speciale diëten ter ondersteuning van de hartspier, wat de klachten verminderd en de voortgang van de ziekte helpt vertragen.
Bij twijfel over de conditie van uw hond of kat is controle altijd zinvol. Hoe eerder behandeld hoe beter. Het zal duidelijk zijn dat problemen bij een hond eerder opvallen dan bij een kat, omdat daar meestal niet dagelijks mee gewandeld wordt.
Heeft u vragen of maakt u zich zorgen neem dan contact op met een van de dierenartsassistenten of dierenartsen van dierenkliniek Ommen.
Actueel
Let op! Grasaren!
Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes
Oud en nieuw komt er weer bijna aan!
Het is verstandig om uw huisdier op tijd voor te bereiden op vuurwerk. 𝗧𝗶𝗽𝘀: – Laat uw hond uit op rustige tijdstippen en aan de
Huisdieren mee op vakantie of in pension
De zomerperiode komt er weer aan! Gaat uw huisdier mee op vakantie of naar een pension? Houdt dan rekening met de volgende zaken: Rabiësenting is