Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Overgewicht

Ruim 30 % van de katten en 50% van de honden in Nederland is te dik. Dit komt meestal doordat de hond meer energie binnenkrijgt dan dat hij verbruikt. De overtollige energie wordt in het lichaam opgeslagen in de vorm van vet. Gecastreerde of gesteriliseerde honden en honden op leeftijd zijn gevoeliger voor overgewicht. Dit wordt veelal veroorzaakt door te veel of verkeerde voeding. Men spreekt van overgewicht als het gewicht van de kat meer dan 15 % boven zijn ideale gewicht ligt. Het ideale gewicht van een gemiddelde kat ligt tussen de 2,5 en 4,5 kg, afhankelijk van het ras. Gecastreerde of gesteriliseerde katten en katten op leeftijd zijn gevoeliger voor overgewicht.

Overgewicht bij honden is te herkennen aan de volgende punten:

 1. Ribben zijn niet of nauwelijks voelbaar (zonder veel druk uit te oefenen)
 2. Dikke buik en verlies van taille
 3. Vetophoping op ruggengraat en staartbasis
 4. Moeilijk lopen
 5. Kortademig
 6. Slecht humeur
 7. Verminderd uithoudingsvermogen
 8. Veel slapen
 9. Slecht bestendig tegen warmte (ook rasafhankelijk)

De belangrijkste risico’s van overgewicht bij honden:
Overgewicht brengt veel risico’s met zich mee, waarvan dit de belangrijkste zijn:

 1. Kortere levensduur
 2. Verhoogd risico op diabetes (suikerziekte)
 3. Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
 4. Verminderd uithoudingsvermogen
 5. Slechte huid- en vachtconditie
 6. Vruchtbaarheidsproblemen
 7. Verminderde weerstand tegen infecties
 8. Verhoogd risico op complicaties bij narcose en operatie
 9. Leveraandoeningen
 10. Hart- en ademhalingsproblemen

Neem contact op met een van onze assistenten. Zij kunnen u meer vertellen over deelname aan ons , gratis, gewichtsbegeleidingsprogramma voor uw huisdier.

 

Enkele adviezen zijn:

 • Minder en anders voeren: De hoeveelheid voer verminderen en verdelen over meerdere kleine porties per dag. Voer daarnaast geen tussendoortjes meer want deze bevatten veel vet.
 • Dieetvoer: In de praktijk is speciaal dieetvoer te koop voor katten die last hebben van overgewicht. Dit voer bevat wel alle benodigde voedingsstoffen maar heeft een laag vetgehalte. Dit voer bestaat ook voor honden.
 • Meer bewegen: Bewegen bevordert de vetverbranding en helpt zo mee het overgewicht tegen te gaan.
 1. Te zware katten mag men nooit laten vasten om ze te laten afvallen. Op deze manier is er namelijk een groot risico op leververvetting, welke dodelijk kan zijn.
 2. Voor de juiste begeleiding voor het afvallen van uw kat of hond neem contact op met één van de dierenartsassistenten van Dierenkliniek Ommen. Zij kunnen u zeer waardevolle adviezen verstrekken en dus behulpzaam zijn in de strijd tegen de kilo’s van uw kat en/of hond. Deelname aan ons gewichtsbegeleidingsprogramma voor huisdieren is gratis.

Actueel