Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Trage schildklier

Heeft uw hond minder zin om rond te rennen? Blijft hij liever thuis in plaats van lekker mee uit wandelen te gaan?

Dit kunnen de symptomen zijn van hypothyreoïdie, oftewel te weinig schildklierhormoon. Omdat de schildklier langzaam zijn functie verliest, valt het soms pas in een laat stadium op dat uw hond iets mankeert. Het is dan ook belangrijk dat u als hondeneigenaar de signalen vroegtijdig herkent en aan de bel trekt bij de dierenarts. Hij/zij kan de diagnose stellen aan de hand van een test en de juiste behandeling voorschrijven. Uw hond is weer snel actief en fit, zodat u weer lekker samen uit wandelen kunt. En is dat wel zo gezellig!

De schildklier is een klein orgaan dat zich in het halsgebied bevindt, onder het strottehoofd, tegen de luchtpijp. De schildklier bestaat uit twee delen (kwabben of lobben), de linker en de rechter kwab.

De schildklier maakt hormonen die het tempo van de stofwisseling in het lichaam besturen. De schildklier is dus als het ware de thermostaat van het lichaam.

Vaak zijn de symptomen niet erg opvallend. Ze ontwikkelen zich langzaam, zodat het lijkt alsof de hond een dagje ouder aan het worden is.

  • De hond is minder actief en blijft liever thuis.
  • De eetlust is normaal, maar door verandering in de stofwisselingssnelheid wordt de hond dikker.
  • Er ontstaan kale plekken op de huid of er treden andere huidproblemen op.
  • Door verlies van de ondervacht ziet de vacht er dun uit.
  • Vaak kan de hond een wat treurige, droevige blik in de ogen krijgen, doordat vocht ophoopt in de gezichtshuid.

Als u een of meerdere symptomen bij uw hond herkent, is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan. Hij/zij kan aan de hand van een bloedonderzoek de diagnose stellen. In sommige gevallen is het nodig deze bloedonderzoeken na een aantal weken te herhalen.

Hypothyreoïdie is goed te behandelen met tabletten, die de hormonen van de schildklier vervangen. Deze tabletten moeten tenminste één keer per dag worden toegediend. Omdat de schildklier zich bij de hypothyreoïdie niet meer zal herstellen, moet de behandeling gedurende de rest van het leven van de hond worden voortgezet.

Binnen enkele weken na de start van de behandeling ziet u de hond veranderen. Hij word actiever en gaat weer lekker met u mee naar buiten om te rennen en te wandelen! Ook de andere symptomen van hypothyreoïde verdwijnen. In welk tempo dit gebeurt, leest u hieronder.

Binnen 2 weken na behandeling wordt de hond al weer veel actiever. De huid herstelt na 1 tot 4 maanden (kaalheid neemt in eerste instantie toe).

Het gewicht vermindert geleidelijk binnen 3 maanden. Een volledig herstel treedt meestal binnen 13 weken op.

Herkend u problemen van uw hond in dit verhaal, maak dan een afspraak bij ons.

Actueel