Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Je dier mee op vakantie

Een goede voorbereiding is belangrijk voor een geslaagde vakantie.
Dat geldt voor uw eigen vakantie, maar zeker ook voor die van uw hond.

Het maken van uw eigen vakantieplannen is dan ook het ideale moment om alvast na te denken waar uw hond zijn vakantie gaat doorbrengen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de hond:
1. De hond gaat met u mee op vakantie
2. De hond gaat naar een hondenpension
3. De hond gaat bij familie of vrienden logeren

Indien u uw hond meeneemt naar het buitenland zijn er enkele belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

  • Identificatie van uw huisdier is verplicht.

Dit kan door middel van een microchip. Mocht uw dier in het bezit zijn van een goed leesbare tatoeage dan zal de dierenarts dit in het paspoort vastleggen, anders zal het nummer van de microchip vermeld worden.

  • Als de hond de landgrens overgaat moet hij in het bezit zijn van een Europees Dierenpaspoort.

De honden welke in 2015 zijn geboren en een paspoort hebben gekregen moeten ook voorzien zijn van lamineerfolie op de benoemde plekken.

  •  Als u wilt reizen met uw hond, kat of fret, dan moet uw dier gevaccineerd zijn tegen Rabiës.

Dit is hetzelfde als Hondsdolheid. Dit is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens. De ziekte komt in het wild voor bij vossen en vleermuizen.

  • Deze rabiësvaccinatie is pas 21 dagen na toediening geldig.

Deze mag bovendien niet langer dan een jaar geleden zijn toegediend, tenzij voor een andere langdurigere vaccinatie is gekozen. Voor Engeland, Noorwegen en Zweden is behalve een rabiësvaccinatie ook andere voorschriften van kracht, welke nogwel eens veranderen. Voor de laatste regels neemt u het beste contact op met de Dierenkliniek. Soms moet er bloedonderzoek verricht worden en een wachttijd in acht genomen worden. Deze procedure neemt minimaal een half jaar in beslag. Overleg dus tijdig met uw dierenarts!

  • Voor sommige landen is het verplicht om het paspoort te legaliseren.

Dit moet via de overheid en daar zitten kosten aan verbonden. Informeer bij de desbetreffende ambassade of bij uw dierenarts. Ieder land kan verschillende invoereisen hebben, laat u niet verassen aan de grens, maar controleer dit voor vertrek.

  • Kijk op de website van de LICG voor de regels per land waar u naartoe en doorheen reist.

 

Buitenlandse ziekten.

In het buitenland kunnen namelijk behalve de meest gebruikelijke hondenziekten nog andere ziekten voorkomen dan in Nederland. Dit kan dus betekenen dat uw hond bepaalde aanvullende vaccinaties nodig heeft of dat er andere beschermende maatregelen genomen moeten worden.

Vooral in de zuidelijke landen heersen nogal wat ziekten die wij in Nederland niet kennen. De volgende ziekten zijn voor u van belang:

  • Babesiose: De ziekte wordt overgebracht door teken en veroorzaakt bloedarmoede.
  • Dirofilariose/hartwormziekte: Deze ziekte wordt overgebracht door muggen. Volwassen wormen veroozaken een beschadiging van de vaatwand en verstopping van de longslagader.
  • Ehrlichiose en anaplasmose: Deze ziekten worden overgebracht door teken en veroozaken een groot aantal symptomen, zoals oogafwijkingen, onsteking van de gewrichten, toevallen en bloedingen.
  • Leishmaniasis: Deze ziekte wordt overgebracht door zandvliegjes. Het duurt lang voordat de ziekte zich uit en veroozaakt een scala aan symptomen.
  • Lyme disease: Deze ziekte wordt overgebracht door teken. Dieren ontwikkelen zelden de rode uitslag die we vaak bij mensen zien. Bij dieren treden koorts, vermindering van eetlust, acute kreupelheid op de voorgrond. Later kunnen er ook problemen ontstaan met de nieren en het hart.
  • Rabies: hondsdolheid.

Hoe beschermd u uw dier het beste:

  • Vaccinatie, de jaarlijkse vaccinaties van uw dier dienen correct te zijn uitgevoerd. Voor het buitenland dient tevens tegen Rabies (Hondsdolheid) geënt te worden.
  • Bescherm uw huisdier tegen wormen, waaronder de hartworm.
  • Bescherm uw huisdier tegen vlooien, mijten, teken en zandvliegjes.
  • Bij evt. reisziekte kunt u reisziekte tabletten meenemen.
  • Gaat u naar een warm land, heeft u dan altijd water mee, voldoende om ook evt uw dier mee te kunnen koelen.

Voordat uw hond naar een pension gaat is het een goed idee om de hond een keer kennis te laten maken. Dan kunt u inlichtingen vragen over de voorbereidingen die u moet treffen voor het verblijf.

De meeste pensions vragen om een correcte jaarlijkse vaccinatiestatus en een extra kennelhoest vaccinatie. Verder is het verstandig om de hond voor het verblijf een extra vlooienbescherming te geven en bij terugkomst een keer extra te ontwormen.

Een eigen kleed, speeltje of mand geeft uw dier een veilig gevoel. Zo ook het voeren van eigen brok is voor de meeste honden een goed idee.

Heeft uw hond bijzondere aandacht nodig vermeld dit dan tijdig en laat het nummer van uw eigen dierenarts achter, zodat de pensionhouder bij calamiteiten makkelijk contact kan opnemen.

 

De hond gaat bij familie of vrienden logeren
Maak duidelijke afspraken over wat uw hond wel en niet mag doen. Vermeld ook eventuele eigenaardigheden. U vindt het misschien schattig dat uw hond op de bank ligt nadat hij of zij in de modder heeft gespeeld, maar misschien dat niet iedereen dat vindt. Zorg voor voldoende voer, een eigen ligplek en een nummer waar u eventueel te bereiken bent.

En als dan alles geregeld is wensen wij van Dierenkliniek Ommen u een hele fijne vakantie toe!

Actueel