Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Gebit

Net als bij de mens moet het gebit van uw huisdier goed verzorgd worden. 
Het is dus belangrijk dat u het gebit regelmatig controleert.

Bij jonge dieren is het verstandig om regelmatig het gebit controleren. Het wil nog wel eens voorkomen dat het melkgebit niet helemaal goed wisselt, er kunnen dan melkelementen blijven staan zodat uw dier dubbele tanden krijgt (Zie de foto hiernaast, van enkele snijtanden en een hoektand. zijn melk- en blijvende elementen aanwezig). Omdat er weinig ruimte is de kaak gaan de tanden vaak scheef staan. Daarvoor is het belangrijk om het gebit bij uw pup of kitten goed in de gaten te houden.

Zowel bij hond als kat zien we vaak een tandvleesontsteking (gingivitis). Dit komt vaak vooral doordat veel tandplaque (ontstaat door veel bacteriën) tandsteen wordt. Het tandplaque en tandsteen irriteert het tandvlees waardoor je tandvleesontsteking krijgt. De ontsteking kan verder gaan en langs de tandhals naar de wortels gaan waardoor de tanden/ kiezen beginnen te rotten en uit gaan vallen. Dan is het parodontium (steunweefsel van de tand; het tandvlees, het bot en de ligamenten die het element op zijn plaats houden) ontstoken.

Als je hond en of kat tandvleesontsteking heeft kunt u de volgende dingen waarnemen:

  • verkleuring v/d tanden en kiezen
  • tandvlees is rood gezwollen en pijnlijk
  • gaat uit de bek stinken
  • gaat moeilijker eten
  • met de bek gaan schuren over de grond

  • Niet alleen is dit vervelend maar een tandvleesontsteking kan ook nog andere gezondheidsproblemen veroorzaken. De bacteriën uit de bek kunnen namelijk kunnen zich via de bek door het hele lichaam verspreiden en dat kan problemen geven met longen en hart, nieren en lever.

    Daarom is voorkomen beter dan genezen. De jaarlijkse controle en vaccinatie is een ideaal moment om het gebit te laten controleren. Heeft u eerder verdenkingen van gebitsproblemen maak dan een afspraak voor een gebitscontrole.

  

Wat kunt u verder nog doen om zorg te dragen voor een gezond gebit van uw geliefde huisdier?

De beste manier van tandverzorging blijft het poetsen van het gebit. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en plaque geen kans krijgen om voor irritatie te zorgen. Het poetsen heeft ook een mechanisch voordeel, het tandvlees wordt gemasseerd en blijft hierdoor gezond. Natuurlijk is het tandenpoetsen niet makkelijk. Daarom zijn er nog aanvullende maatregelen die u kunt treffen:

  • poetsen zonder tandenborstel, maar met een gaasje met daarop bijv Hexarinse (een oplossing die een zuiverende en bacteriedodende werking heeft) of Vet Aquadent.
  • gebruik van Dentisept, tandpasta. Door de plakkerige werking gaat het dier goed smakken, waardoor de reinigende stoffen goed verdeelt worden door de mondholte. Dentisept kan gebruikt worden om een normale plaque vrije omgeving in de mond te behouden. Ook kan Dentisept ondersteunen bij het herstel van gangivitis en huidplooi dermatitis.

 

Het voeren van vers vlees of harde brokken heeft minder effect dan altijd werd aangenomen. Brokken zijn altijd beter dan zacht voer.Virbac HPM voeding ondersteunt een gezond gebit en beperkt de vorming van tandplak en tandsteen.

 

Vet Aquadent is een smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak, tandsteen en slechte adem. Remt bacteriegroei en geeft een frisse adem …

Vet Aquadent bevat xylitol en chloorhexidine. Deze beide stoffen remmen de bacteriegroei in de mond en verhinderen daardoor de opbouw van tandplak en tandsteen. Xylitol zorgt daarbij voor een frisse adem. Xylitol wordt opgenomen opgenomen door bacteriën, het verhinderd de glycolyse en de opname van glucose in de cel. Hierdoor kunnen bacteriën zich niet vermeerderen en voorkomt het op deze wijze ruim 50% van de tandplak en tandsteen aanwas.

Volgens de bijsluiter kunt u Vet Aquadent gebruiken bij een gebit dat nog redelijk schoon is of net schoongemaakt. Indien tandsteen aanwezig is zal Vet Aquadent dit niet weghalen of doen oplossen. Er wordt per 1000 ml (1 liter)  drinkwater 10 ml Vet Aquadent toegevoegd. Het mag bij elke keer dat het water ververst wordt toegevoegd worden!

Gebruik Vet Aquadent als onderdeel van uw gebitsreiniging en niet alleen als een drinkwater toevoeging.   Tanden poetsen blijft de beste manier om het gebit te verzorgen. Wij adviseren om Vet Aquadent op een speciaal poetsdoekje aan te brengen. U kunt een scheutje Vet Aquadent op een gaasje aanbrengen, vervolgens poetst u de kiezen en tanden van uw hond. Het poetsen met een gaasje wordt door uw hond goed verdragen. u hoeft alleen de buitenkant van de tanden en poetsen te poetsen, de binnenzijde van de kiezen wordt gepoetst door de tong.

Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen zoals flostouw.

 

Wij adviseren een combinatie van bovenstaande methodes! 

 

Actueel

Let op! Grasaren!

Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes

Lees meer...