Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Tips voor een beestachtig goede jaarwisseling voor uw hond en/of kat:

Met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Zijn deze dagen voor mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?

Welk middel of welke methode het beste is voor uw huisdier is helaas vaak een kwestie van uitproberen. Wij helpen u graag de juiste methode te kiezen en geven u advies op maat, maakt u daarvoor een afspraak bij de dierenarts.

Angst herkennen

Bij angst wordt het leervermogen geblokkeerd. Angst is een emotie, dit kan niet worden beloond. Negeren is dus niet het advies, maar wel uw huisdier steunen. Signalen van angst: lage houding, oren laag/plat, staart laag of op de buik, door de poten zakken, piepen/gillen, wegkruipen, trillen, geen eten meer aannemen en/of verwijde pupillen.

Adviezen

– Als uw huisdier erg bang is, houdt u hem uit de buurt van vuurwerk.

– Laat uw hond uit op rustige tijdstippen en aan de lijn.

– Begin een aantal weken van te voren met het opzetten van vuurwerkgeluiden via Spotify/Youtube.

– Probeer u zo kalm en rustig mogelijk te gedragen.

– Doe de gordijnen dicht, lichten en radio aan.

– Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.

– Houd katten een paar dagen tot 1 week van te voren binnen.

– Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden.

– Eventueel brengt u uw hond of kat naar een afgelegen pension.

– Chip en registreer uw huisdier als dit nog niet gebeurd is, voor het geval dat uw huisdier ontsnapt en wegloopt.

Zylkene

De Zylkene Chews zijn bijzonder smakelijke kauwbrokjes die uw hond en kat helpen om te gaan met stressvolle situaties. Zylkene Chew bevatten als werkzame stof Caseïne dat wordt afgeleid van een natuurlijk melkeiwit dat honden en katten helpt te ontspannen, zonder ze te versuffen of risico op gewenning. Ze bevorderen positief gedrag van hond en van de kat en werken uitstekend bij kort gebruik van zo’n 1 tot 2 weken. Ze zijn 100% natuurlijk en veilig: geen sedatie, geen gewenning en combinatie met andere medicatie is mogelijk.

Telizen

Telizen vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen zoals slaperigheid of andere ongemakken. Telizen bevat de werkzame stof L-Theanine en is geschikt voor honden en katten. Telizen kan worden ingezet bij verschillende vormen van angst of angst voor een bepaalde situatie (vuurwerk, trimmer, dierenartsbezoek, autorit, etc.). Belangrijk is om zo’n twee maanden van te voren te beginnen. Het kan bij de hond prima gecombineerd worden met gedragstherapie bijvoorbeeld met behulp van de vuurwerk CD/spotify afspeellijst.

Adaptil chew

Synthetische kopie van het natuurlijke feromoon dat de moederhond produceert om haar pups te kalmeren en gerust te stellen. Eventueel in combinatie met therapie. Voor verschillende doeleinden te gebruiken, bijv. vuurwerk, onweer en reizen. Kan tot 30 minuten voor de stressvolle gebeurtenis worden gegeven.

Feliway

Voor de kat bestaan er verdampers (bijv. Feliway)  die u simpelweg in het stopcontact steekt. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. U begint minimaal 2 weken van te voren en laat de verdamper nog een week zitten.

Adaptil verdamper

Voor de hond. Ook verkrijgbaar als spray.

 

Medicatie :

Sileo

Dit is een gel die aangebracht dient te worden op het mondslijmvlies ter vermindering van acute angst en stress die samenhangt met geluid.

Pexion

Geregistreerd voor epilepsie en het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie met harde geluiden bij honden. Geadviseerd om 5 dagen voor het verwachte geluidsmoment te starten met Pexion en dit te geven tot het eind van de stressfactor.

Clomicalm

Dit product helpt en ondersteund honden met verlatingsangst. Het helpt hieruit voortkomende stress te verminderen en kan worden ingezet bij vuurwerkangst, in combinatie met gedragstherapie. Dit product zal langere tijd ingezet moeten worden voor het beste resultaat, soms wel tot 2 maanden. Het is niet de bedoeling dat de hond sloom of verslapt raakt van dit product. Bij honden met hartproblemen of epilepsie is het belangrijk dat gebruik en dosering in overleg met een dierenarts voorgeschreven worden. Belangrijk is om niet in 1x te stoppen met deze medicatie, maar dit stapsgewijs af te bouwen in 4 tot 5 dagen.

 

Alle medewerkers van Dierenkliniek Ommen wensen u een beestachtig goede jaarwisseling!

Actueel