Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Tips voor een beestachtig goede jaarwisseling voor uw hond en/of kat:

Met de feestdagen staat ook weer Oud en Nieuw voor de deur. Zijn deze dagen voor mensen een groot feest, voor de meeste huisdieren vormt het afgestoken vuurwerk een ware nachtmerrie. Wat kunnen we voor onze huisdieren doen om zo soepel mogelijk door deze dagen heen te komen?

De mogelijkheden:

Welk middel of welke methode het beste is voor uw huisdier is helaas vaak een kwestie van uitproberen. Om uw huisdier aan vuurwerk geluiden te laten wennen kunt u van tevoren al gebruik maken van een vuurwerk CD of een spotify playlist. Wij helpen u graag de juiste methode te kiezen en geven u advies op maat, maakt u daarvoor een afspraak bij de dierenarts.

– Als uw huisdier erg bang is, houdt u hem uit de buurt van vuurwerk.

– Honden aan de riem uitlaten dan!

– Doe de gordijnen dicht, lichten en radio aan.

– Ramen en deuren dicht om ontsnappen te voorkomen.

– Zet voor katten eten, drinken en een kattenbak op de kamer waar ze zich ophouden.

– Ga niet troosten, dit beloont het angstige gedrag en maakt het erger!

– Eventueel brengt u uw hond of kat naar een afgelegen pension.

Clomicalm

Dit product helpt en ondersteund honden met verlatingsangst. Het helpt hieruit voortkomende stress te verminderen en kan worden ingezet bij vuurwerkangst. Dit product zal langere tijd ingezet moeten worden voor het beste resultaat, soms wel tot 2 maanden. Het is niet de bedoeling dat de hond sloom of verslapt raakt van dit product. Bij honden met hartproblemen of epilepsie is het belangrijk dat gebruik en dosering in overleg met een dierenarts voorgeschreven worden. Belangrijk is om niet in 1x te stoppen met deze medicatie, maar dit stapsgewijs af te bouwen in 4 tot 5 dagen.

Zylkene

De Zylkene Chews zijn bijzonder smakelijke kauwbrokjes die uw hond en kat helpen om te gaan met stressvolle situaties. Zylkene Chew bevatten als werkzame stof Caseïne wat wordt afgeleid van een natuurlijk melkeiwit dat honden en katten helpt te ontspannen, zonder ze te versuffen of risico op gewenning. Ze bevorderen positief gedrag van hond en van de kat en werken uitstekend bij kort gebruik van zo’n 1 tot 2 weken. Ze zijn 100% natuurlijk en veilig: geen sedatie, geen gewenning en combinatie met andere medicatie is mogelijk.

Telizen
Telizen vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen zoals slaperigheid of andere ongemakken.

Telizen bevat de werkzame stof L-Theanine en is geschikt voor honden en katten.

Telizen kan worden ingezet bij verschillende vormen van angst of angst voor een bepaalde situatie (vuurwerk, trimmer, dierenartsbezoek, autorit, etc.). Belangrijk is om zo’n twee maanden van te voren te beginnen. Het kan bij de hond prima gecombineerd worden met gedragstherapie bijvoorbeeld met behulp van de vuurwerk CD.

Adaptil

Hoelang van te voren beginnen?

Tabletten 2 uur voor verwachte situatie toedienen

Geschikt voor:

Hond

Synthetische kopie van het natuurlijke feromoon dat de moederhond produceert om haar pups te kalmeren en gerust te stellen. Eventueel in combinatie met therapie. Voor verschillende doeleinden te gebruiken, bijv. vuurwerk, onweer en reizen.


Hoe lang van te voren beginnen?
Minimaal 2 weken

Geschikt voor:
Hond en kat

Feliway

Voor de kat bestaan er verdampers (bijv. Feliway)  die u simpelweg in het stopcontact steekt. Deze verdampers geven feromonen af die een rustgevend effect op uw huisdier kunnen hebben. U begint minimaal 2 weken van te voren en laat de verdamper nog een week zitten.

Medicatie :

Sileo

Dit is een gel die aangebracht dient te worden op het mondslijmvlies ter vermindering van acute angst en stress die samenhangt met geluid.

Bij katten is geen diergeneesmiddel geregistreerd, maar dit middel kan via de cascade worden toegepast. Voor de kat kan eenzelfde dosering worden toegepast als voor honden.

Pexion

Geregistreerd voor epilepsie en het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie met harde geluiden bij honden. Geadviseerd om 2 dagen voor het verwachte geluidsmoment te starten met Pexion en dit te geven tot het eind van de stressfactor. Het kan leiden tot toename of vermindering van mate van agressie.

Alprazolam / diazepam

Hoe lang van te voren beginnen?
Enkele dagen tot een dag.

Geschikt voor:
Hond en kat

Dit middel wordt aanbevolen door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde uit Utrecht. Het grote voordeel van alprazolam is dat het naast een kalmerend effect en angstwegnemend effect ook een blokkerend effect op het geheugen heeft. De harde knallen en de angst worden dus als het ware niet onthouden.


Alle medewerkers van Dierenkliniek Ommen wensen u een beestachtig goede jaarwisseling!

Actueel

Vuurwerkangst

Oud en nieuw komt er weer bijna aan. Tips: • Begin een aantal weken van te voren met het opzetten van vuurwerkgeluiden via Cd’s of

Lees meer...