Maak een afspraak voor uw hond
Chiropractie en revalidatie
De meest voorkomende reden dat een chiropractor wordt ingeschakeld, zijn problemen met beweeglijkheid of klachten van pijn. Maar chiropractie houdt zoveel meer in dan de behandeling van deze klachten alleen. Soms kan chiropractie ook baat geven na operatie of bij bepaalde huidproblemen.
Voor onder andere de volgende problemen kan deze aanvullende behandeling ondersteuning bieden:
- Ondersteuning van oudere honden met bewegingsproblemen
- Artrose
- Spondylose en andere problemen in de wervelkolom
- Begeleiding/behandeling van kreupelheid
- Tekenen van pijn bij bepaalde bewegingen
- Pijn of stram bij bewegen in het algemeen
- Andere houding aannemen bij zitten of liggen
- Slepen van de pootjes, afgesleten nagels aan één of meerdere pootjes
- Begeleiding na operatie
- Ondersteuning van sportprestaties/blessures
- Terugkerende anaalklierontsteking/oorontsteking
- Huidproblemen
- Overgevoeligheid voor aanraking
Chiropractie komt van de griekse woorden ‘cheiros’, wat hand betekent, en ‘practos’, wat vertaald kan worden als ‘gedaan door’. Het staat voor een manier van behandelen met enkel gebruik van de handen
De wervelkolom bestaat uit alle wervels vanaf de kop tot aan het puntje van de staart. De wervels beschermen het ruggenmerg, die vanaf de hersenen tot aan de lage rug doorheen de wervels loopt. De wervels zijn met elkaar verbonden door de tussenwervelschijven.
Vanuit het ruggenmerg vertakken zenuwen naar de rest van het lichaam, zowel naar alle benen/poten, spieren, staart enzovoort, als naar alle ingewanden en organen.
Het zenuwstelsel controleert en coördineert alle systemen in het lichaam. Het helpt je alle spieren te bewegen, maar maakt ook dat je precies weet waar een deel van je lichaam zich bevindt (proprioceptie) en dat je voelt of je pijn hebt. Het stuurt je organen aan en geeft feedback naar je hersenen hoe je organen functioneren. Op deze manier is het zenuwstelsel verantwoordelijk voor het behouden van de algehele gezondheid.
Een chiropractiebehandeling is gebaseerd op de relatie tussen de wervelkolom en het zenuwstelsel, waarbij de wervelkolom een belangrijke rol speelt in de houding en de beweging van gewrichten, spieren en ledematen (biomechanica) van een persoon of dier.
Als delen van de wervelkolom niet optimaal functioneren (bewegen), heeft dit een effect op het zenuwstelsel. Dit kan als gevolg hebben dat een dier pijn heeft, stijf is of stijf loopt of bijvoorbeeld geen goede controle heeft over een gedeelte van het lichaam (let op: acute uitvalsverschijnselen zijn altijd een spoedgeval, neem in dat geval direct contact met ons op).
Door restricties in de wervelkolom te behandelen kunnen we de beweeglijkheid terugkrijgen en heeft dit een positief effect op het zenuwstelsel en de rest van het lichaam.
Onze dierchiropractor gaat de volledige wervelkolom langs om te kijken waar zich restricties bevinden, zijn er wervels die niet goed kunnen bewegen, dan moeten deze worden losgemaakt.
Het losmaken gebeurt door een hele kleine, snelle beweging in precies de goede richting te maken. Alle kleine spiertjes rond een wervel die vast zitten, worden op deze manier als het ware wakker geschud, het zenuwstelsel krijgt dan de informatie dat die plaats weer kan bewegen en dus kan herstellen. Zo kunnen ook alle uitgaande en inkomende zenuwen op die plaats hun functie weer goed uitvoeren. Op die manier is er mogelijk niet alleen een effect op de directe beweeglijkheid, maar kan ook een effect merkbaar zijn ter hoogte van de ledematen of in de organen.
De behandelingen van honden en katten vinden bij onze collega Roos van Doorn plaats bij haar praktijk aan huis (zie: ”specialistische zorg – chiropractie”). Het is belangrijk dat een dier zo ontspannen mogelijk is, daarom worden hele grote honden nog wel eens op de grond behandeld als dit prettiger voor ze is.
Vaak wordt voorafgaand aan een behandeling eerst bekeken hoe een dier loopt en beweegt. Zo wordt al een eerste indruk verkregen over eventuele kreupelheid en hoe het lichaam in zijn geheel beweegt.
Daarna wordt de wervelkom en omliggende spieren gepalpeerd (voelen) en behandeld. Soms is het nodig om met behulp van massagetechnieken de spieren los te maken, voordat de wervelkolom behandeld wordt.
Naast de wervelkolom is het ook mogelijk om de gewrichten van de ledematen te behandelen, dit hangt af van de klacht en het verloop van de rest van de behandeling.
Wanneer er tijdens de behandeling iets gevonden wordt wat verder onderzoek vereist, bijvoorbeeld röntgenfoto’s, dan is dat bij ons op de praktijk ook mogelijk.
Indien nodig wordt ook gekeken naar halsband of tuig wat de hond draagt. Deze kan een grote invloed hebben op de beweeglijkheid van de hond en soms wordt de beweeglijkheid erg beperkt hierdoor.
Na een eerste chiropractiebehandeling kan het even wennen zijn voor de hond. Over het algemeen zie je direct na de behandeling meer beweeglijkheid en soepelheid in de rug. De hond heeft misschien wel even tijd nodig om aan te passen aan de manier waarop zijn lijf nu beweegt. Daarom is het goed om direct na de behandeling even een klein blokje om te gaan van 10 minuten (als de klachten dat toelaten) en de hond kan dan gelijk ook even plassen.
Op de dag van behandeling kunt u merken dat uw hond moe is en veel wil slapen, dit is uiteraard prima. Sommige honden voelen zich juist topfit en willen veel rennen en spelen, maar het is aan te raden om de hond de eerste drie dagen na behandeling aangelijnd uit te laten en bewegingen als springen of achter ballen aan rennen tot een minimum te beperken. Biedt uw hond de dag van behandeling ook voldoende water aan.
Effecten van de behandeling kunnen direct zichtbaar zijn, maar ook nog tot een week na behandeling. Meestal wordt na een eerste behandeling gelijk een vervolgbehandeling of telefonische afspraak ingepland om te kijken/horen hoe het gaat met de hond.
Soms kunt u als eigenaar zelf ook wat doen voor uw hond. Net als de fysiotherapeut voor mensen, is het mogelijk dat u specifieke oefeningen meekrijgt voor uw huisdier. Dit kan herstel en training bevorderen.
Actueel
Let op! Grasaren!
Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes
Huisdieren mee op vakantie of in pension
De zomerperiode komt er weer aan! Gaat uw huisdier mee op vakantie of naar een pension? Houdt dan rekening met de volgende zaken: Rabiësenting is
Tips bij warm weer
Tips bij warm weer : – Wandel vooral op de koelste momenten van de dag: S’ ochtends vroeg of s’ avonds laat. – Vermijd lopen