Maak een afspraak voor uw hond
Oorproblemen
Oorontsteking komt vaak voor bij honden. Dit is dan meestal een ontsteking van de buitenste (externe) gehoorgang. Sommige honden kunnen sneller last hebben van de oren als ze lange en hangende oren hebben. Ook honden die vaak zwemmen of honden met veel haren in de gehoorgang krijgen soms eerder last van een oorontsteking. Onderstaande informatie gaat ook over problemen in de externe gehoorgang. De meest voorkomende therapie bij een oorontsteking (otitis externa) is zalven van het oor. U ziet hieronder op het plaatje dat u niet bang hoeft te zijn het trommelvlies snel te raken bij het zalven van de oren: de externe gehoorgang is lang en er zit een bocht in. Het raken en zeker het beschadigen van het trommelvlies is dus bijna onmogelijk met zalf aanbrengen in het oor!
Bron: Anicura
Honden hebben vaak last van oorontsteking. Meestal gaat het dan om een ontsteking van de externe gehoorgang. De ene keer is het een pijnlijk proces, soms jeukt het vooral heel erg. Als we in het oor gaan kijken met een otoscoop zien we dat het oor rood is, een onregelmatige wand heeft en dat er vaak veel oorsmeer (cerumen) aanwezig is. Vaak zitten er veel bacteriën, maar ook gisten zijn regelmatig de oorzaak van oorproblemen. Soms is er een duidelijke onderliggende oorzaak te vinden; er kan bijvoorbeeld een grasaar in de gehoorgang zijn geraakt. Ook kan er een oormijt-infectie in de oren zitten. Allergieën bij honden komen veel voor. Bij een allergie krijgen honden vaak last van jeuk. Eén van de plekken die dan bij uitstek gaat ontsteken is het oor.
grasaar bij het oor
grasaar in het oor
Bij een oorontsteking is er sprake van jeuk of pijn aan de oren. Hierdoor ziet u:
- Krabben aan de oren
- Schudden met de kop
- Kop schuin houden met zere oor naar beneden
- Vieze oren
- Stinkende oren
- Roodheid in of rond het oor
- Een opgezwollen oorschelp
In de meeste gevallen is een huidprobleem de oorzaak van een (beiderzijdse) oorontsteking. Dit huidprobleem is meestal een allergie. Omdat de huid van een hond met een allergie snel uit balans is, krijgen bacteriën de kans om een infectie te veroorzaken. Met een oorzalf kun je het probleem oplossen, maar zolang je de allergie zelf niet aanpakt en alleen het gevolg behandelt, zal de oorontsteking steeds terug blijven komen en ontwikkelt de hond uiteindelijk een chronische oorontsteking. Hierbij gaat de gehoorgang zich vernauwen waardoor infectie weer sneller optreedt en kom je in een vicieuze cirkel.
Andere oorzaken kunnen zijn dat er een vreemd voorwerp in het oor is gekomen. Een grasaar is een bekend probleem, die kruipen het oor in en gaan steeds dieper zitten. Ze veroorzaken acuut jeuk en pijn in één oor. Als we die zien, moet die verwijderd worden, dat lukt niet altijd zo, soms moet een hond daar even voor in slaap gebracht worden.
Oormijt veroorzaakt ook wel eens een oorontsteking. Bij oormijt valt vooral de jeuk op en is er veel zwart korrelig oorsmeer. Het is erg besmettelijk, dus als er andere honden of katten in huis zijn, moeten alle dieren behandeld worden. Veel mensen denken bij een hond met een oorontsteking meteen aan oormijt, in de meeste gevallen zien we echter géén oormijt.
Als een hond last heeft van de oren is het beste om even langs uw dierenarts te gaan. Vaak bellen mensen om even een zalfje op te halen. Naast het feit dat het ons verboden is om antibioticum-houdende zalven zomaar mee te geven, is het ook beter om even te laten kijken. Zeker als de oorontsteking aan één kant zit moeten we uitsluiten dat er niet iets in het oor zit. Daarnaast kunnen we door te kijken zien welke behandeling het beste is en hoe lang deze voortgezet moet worden. Soms is het nodig om de oren onder een roesje te spoelen zodat we goed zicht hebben op de binnenzijde van de gehoorgang en het trommelvlies. Als de oorproblemen herhaald voorkomen, nemen we soms een kweek van het oor om te kijken welke cellen er zitten en welk type bacteriën.
Probeer niet zelf aan de slag te gaan met olie of iets dergelijks om de oren te reinigen. Het is beter om goed te laten kijken door ons en daarna met een goed werkend middel het probleem gericht aan te pakken. Kijk regelmatig in de oren van uw huisdier zodat u weet hoe het er normaal uit ziet en hoe het normaal ruikt. Als u een oor moet behandelen en het lukt u niet goed, neem dan contact op met de praktijk. Het is zonde om het half te behandelen, dan komt het zeker weer terug of het gaat niet over.
Bij een oorontsteking moet vaak dagelijks behandeld worden met zalf. We doen op de praktijk aan u voor hoe u dat moet doen. Sommige honden willen niet dat er aan hun oor gezeten wordt waardoor het zalven erg lastig wordt. En behandelen met tabletten bij een oorontsteking werkt niet. Tegenwoordig zijn er ook middelen die eenmalig op de praktijk toegediend worden in het oor en die langere tijd doorwerken. Na 1-2 weken wordt er een controle ingepland om te bepalen of deze behandeling voldoende was.
Actueel
Let op! Grasaren!
Let op grasaren! In deze tijd van het jaar kunnen huisdieren last krijgt van grasaren. Grasaren zijn de zaden van het gras. Door de haakjes
Huisdieren mee op vakantie of in pension
De zomerperiode komt er weer aan! Gaat uw huisdier mee op vakantie of naar een pension? Houdt dan rekening met de volgende zaken: Rabiësenting is
Tips bij warm weer
Tips bij warm weer : – Wandel vooral op de koelste momenten van de dag: S’ ochtends vroeg of s’ avonds laat. – Vermijd lopen