Loading...
Loading...

Honden

Maak een afspraak voor uw hond

Vlooien

Hoe merkt u dat uw hond of kat vlooien heeft? Meestal valt in eerste instantie op dat ze jeuk hebben, plotseling gaan krabben of bijten. U kunt vlooien makkelijk zien in de vacht: ze zijn groot genoeg om ze rond te zien lopen als bruinig beestje. Het is moeilijk ze te pakken. Vlooienpoepjes zijn te herkennen als zwarte korreltjes in de vacht. Als je deze korreltjes op een nat stukje keukenrol uitwrijft, dan ontstaan er roodkleurende streepjes / vlekjes op het papier. (dat is het bloed in de ontlasting van de vlo).

 

 

Vlooien in de haren                Vlooienpoep in vlooienkam                 vlo

Als u een of enkele vlooien ziet op hun huisdier, moeten meteen de alarmbellen afgaan… één vlo op een dier betekent heel veel vlooien-eitjes en –larven in de omgeving (in uw huis dus). Voorkomen is beter dan genezen gaat dan ook zeker op voor de bestrijding van vlooien. Vlooien kunnen per dag namelijk wel 20-50 eitjes leggen en dat zo’n 100 dagen lang per vlo. Deze eitjes vallen van de hond af en komen in de omgeving van de hond terecht. Maar liefst 50% van de totale vlooienpopulatie bestaat dan ook uit deze eitjes. De larven, die uit de eitjes komen, verstoppen zich in het tapijt, in kieren van de vloer of plinten. Zij vormen samen ongeveer 35 % van het totaal aantal vlooien. De larven verpoppen zich en door activatie van een pop (bv door trillingen door lopen van de mens) komt deze uit en is de pop een vlo geworden. Een vlo springt op een huisdier en legt binnen 48 uur al de eerste eitjes.

Als een vlo een dier bijt, injecteert hij zijn speeksel in de huid van dat dier. Vlooienspeeksel bevat irriterende stoffen, zodat er altijd een kleine ontsteking met wat jeuk ontstaat als reactie op de vlooienbeet (rood bultje). Bij een dier met een vlooienallergie, reageert het lichaam heftig op al één enkele vlooienbeet: er ontstaat een flinke ontstekingsreactie. Is het dier eenmaal allergisch geworden voor vlooien, dan zal iedere beet van een vlo een heftige reactie opwekken. Het is daarom van groot belang om huisdieren van jongs af aan vlooienvrij te houden.

De vlooienbestrijding moet zo compleet mogelijk zijn:

  • Gebruik altijd een combinatie van een middel dat de volwassen vlooien doodt en een Insecten Groei Remmer (IGR).
  • Gebruik de middelen regelmatig en met het kortst mogelijke interval (meestal 1 maand).
  • Behandel alle dieren in huis.
  • Blijf behandelen, ook als u geen vlooien (meer) ziet en/of in de winter.
  • Behandel ook de omgeving met een omgevingsspray die niet alleen volwassen vlooien, maar ook de larven (en eitjes) doodt.
  • Behandel niet alleen het huis maar ook andere plaatsen waar het dier regelmatig komt bv. de auto.
  • Reinig dagelijks de plaatsen waar het dier ligt of vaak komt en de omgeving daarvan.

 

Plaatsen in huis waar veel larven en eitjes te vinden zijn (Bron: MCD)

Vlooien kunnen, naast het feit dat ze jeuk geven en overlast bij dier en mens veroorzaken, ook een bron zijn van overdracht van ziektes: virussen, bacteriën en parasieten zoals de lintworm. Bij een besmetting met veel vlooien kan ook bloedarmoede ontstaan omdat ze bloed zuigen bij hun gastheer. Duidelijk dus waarom we vlooien beter kunnen voorkomen dan genezen. Er bestaan verschillende middelen om vlooien te voorkomen / bestrijden zoals halsbanden, sprays, spot-ons en tabletten. Wat u het beste kunt gebruiken, is per dier verschillend en daar kunnen wij u in adviseren.

Als u snel en volledig van een vlooienbesmetting af wilt, bestrijd dan naast de vlo zelf ook de tussenstadia van de vlo (eitjes, larve en pop). Naast de bestrijdingsmiddelen voor de volwassen vlooien, bestaan er middelen om een vlo steriel te maken zodat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Met een omgevingsspray voor in huis kun je larven doden. Zeker als uw dier veel vlooien heeft en/of als u nog meer huisdieren heeft, is het belangrijk om deze behandelingen te combineren. Herhaal de behandeling in het begin iedere maand. Controleer het resultaat met behulp van een vlooienkam. Kunt u echt geen vlooien meer vinden? Blijf dan regelmatig een vlooienbestrijdingsmiddel gebruiken, om te voorkómen dat uw dier opnieuw last van vlooien krijgt.     

 

Actueel

COW signals training company

Vorige week hebben wij weer een interessante bijeenkomst voor onze veehouders georganiseerd in samenwerking met 𝐂𝐎𝐖 𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐥𝐬 𝐭𝐫𝐚𝐢𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐚𝐧𝐲.🐮🌾    

Lees meer...

Afscheid Linde

Beste klanten, Helaas heb ik besloten om te stoppen met het werken bij Dierenkliniek Ommen vanaf 1 maart 2024 om een nieuwe uitdaging aan te

Lees meer...